Spania oferă cetăţenie la 135 de opozanţi nicaraguani deposedaţi de a lor

Spania le va oferi naţionalitatea sa celor 135 de opozanţi nicaraguani deposedaţi de cetăţenie în septembrie şi expulzaţi din ţara lor, a anunţat vineri ministrul spaniol de externe, José Manuel Albares, notează AFP.

Această ofertă se adresează „celor 135 de deţinuţi politici care au fost alungaţi de acasă şi deposedaţi de naţionalitate pe 5 septembrie” de justiţia regimului preşedintelui Daniel Ortega, a declarat Albares în faţa unei comisii parlamentare.

Cei 135 de deţinuţi au fost eliberaţi în urma unui acord cu Statele Unite şi primiţi iniţial în Guatemala. Printre ei se numără credincioşi catolici şi 13 membri ai unei organizaţii misionare creştine din Texas, Mountain Gateway.

Oferta spaniolă „este o ofertă de fraternitate şi un semn că tot ce s-a întâmplat în Nicaragua este o nedreptate totală”, a reacţionat din capitala Guatemalei pentru AFP pastorul evanghelic Walner Blandon, unul dintre foştii deţinuţi.

Madridul a oferit deja cetăţenia spaniolă la peste 300 de opozanţi cărora li se retrăsese naţionalitatea nicaraguană în 2023, printre care scriitorii Gioconda Belli şi Sergio Ramirez.

Daniel Ortega, 78 de ani, este un fost lider de gherilă care a guvernat Nicaragua în anii 1980, după triumful revoluţiei sandiniste.

El a revenit la putere în 2007 şi a fost reales în urma unor alegeri nerecunoscute de organizaţiile internaţionale, SUA sau Uniunea Europeană, care îl acuză de multiple excese despotice.

Daniel Ortega este acuzat că a instituit un regim autoritar în Nicaragua, ţară cu şapte milioane de locuitori. În 2018, trei luni de manifestaţii împotriva regimului său au fost reprimate dur, făcând peste 300 de morţi, sute de deţinuţi şi forţând la exil alte mii, potrivit ONU.

sursa Agerpres

The post Spania oferă cetăţenie la 135 de opozanţi nicaraguani deposedaţi de a lor appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *