Spitalul din Ștei: Asociația Spitalelor de Psihiatrie condamnă ferm tortura pacienților cu pistol cu electroșocuri

Cazul cutremurător de la Spitalul de Psihiatrie din Ștei (Bihor) a scos la lumină comportamente inumane și abuzuri de neimaginat. Pacienții, unii dintre cei mai vulnerabili membri ai societății, au fost supuși la tortură cu un pistol cu electroșocuri, într-o demonstrație de cruzime care subliniază suferința extremă pe care aceștia au îndurat-o. Asociația Spitalelor Publice de Psihiatrie condamnă vehement aceste practici, descriindu-le drept o violare flagrantă a drepturilor omului și cerând măsuri imediate pentru a asigura protecția și demnitatea pacienților. Această tragedie evidențiază nevoia urgentă de reformă și supraveghere în sistemul de sănătate mintală din România.

Spitalul de Psihiatrie din Ștei se confruntă cu acuzații extrem de grave, formulate într-un raport al unei autorități autonome, Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.  Potrivit documentului, angajații Consiliului au descoperit mai multe probleme, printre care și faptul că pacienții ar fi fost agresați cu un pistol cu electroșocuri de către infirmieri.

Pacienții aveau pe corp urme de la folosirea pistolului cu electroșocuri

Potrivit Observator, mai mulți pacienți aveau pe corp urme de la folosirea pistolului cu electroșocuri. În momentul în care au găsit aparatul, inspectorii de monitorizare au anunțat Poliția. Investigațiile au fost începute de Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș, în paralel cu o anchetă internă.

Managerul spitalului, Horia Miara, a negat agresiunile și a avut o explicație pentru prezența dispozitivului în incinta unității medicale.
În plus, raportul Consiliului de Monitorizare menționează că pardoseala şi peretii saloanelor sunt murdare și degradate, iar în secția de bărbați pacienții dormeau pe saltele mucegăite, deşi în magazie se găseau astfel de obiecte noi.

Când au vizitat spitalul, reporterii Observator au descoperit că unele saltele erau arse în curte, iar fumul gros a declanşat alarma de incendiu.
Spitalul de Psihiatrie Ștei a fost amendat cu 25.000 de lei de Protecția Consumatorului după ce au fost găsite alimente expirate.

Jurnaliștii Observator mai menționează că, înainte cu trei zile de controlul Consiliului de Monitorizare, unitatea medicală din Ștei a fost verificată de DSP Bihor, dar nu au fost găsite nereguli. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a trimis la Ștei o echipă de control pentru a verifica acuzele.

Asociația Spitalelor Publice de Psihiatrie se delimitează de cele întâmplate şi condamnă practicile profund inumane. Redăm mai jos comunicatul transmis de organizație:

Asociația Spitalelor Publice de Psihiatrie se delimitează de cele întâmplate la Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Ștei şi condamnă ferm astfel practici profund inumane.

Cerem pe această cale tuturor celor din sistemul Spitalelor Publice de Psihiatrie să denunţe orice formă de abuz asupra pacienţilor pentru a putea fi luate măsuri imediate.
Astfel de comportamente, lipsite de orice fel de sentiment de umanitate, aduc un prejudiciu de imagine atât sistemului de sănătate psihatric cât și celor care își practică meseria cu profesionalism, dedicație și implicare.

De aceea, Asociația Spitalelor Publice de Psihiatrie cere opiniei publice să nu judece întreg sistemul pentru cele întâmplate la Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Ștei, acesta fiind un caz izolat. Un caz izolat posibil generat de pregătirea insuficientă a celor vizaţi acum de ancheta penală.

În general, tendința este de a-i blama pe cei din conducere, iar demisia acestora detensionează opinia publică, însă nu rezolvă de fiecare dată problemele din lantul trofic al spitalului.

De foarte multe ori, cei vinovați nu sunt doar cei care practică astfel de comportamente ci și cei care îi acoperă, prin faptul că nu aduc la cunoștința sefilor ierarhici superiori, astfel de practici.

Considerăm că în primul rând trebuie luate măsuri urgente pentru prevenirea reapariției unor astfel de practici, prin formarea și educarea continuă a personalului care intră în contact cu pacienții cu tulburari psihice, respectiv îngrijitori, infirmieri, asistenți medicali și inclusiv medici.

Astfel sunt necesare atât deprinderea unor cunoștinte în tehnicile de soluționare a conflictelor cât și diminuarea riscurilor, atât pentru pacienți cât și pentru personalul medical.

Sunt necesare asimilarea și învățarea unor tehnici de comunicare cu pacienții cu probleme de sănătate mintală și evitarea prin orice mijloace a violenței verbale sau fizice de orice natură.

Aceste cursuri ar trebui să fie obligatorii și să constituie o condiție necesară atât pentru angajare, cât și pentru formarea profesională continuă a celor care își desfășoară activitatea în cadrul unităților medicale și intră în contact direct cu bolnavii psihici.

Totodată, considerăm că este necesar suplimentarea posturilor în cadrul Spitalele de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță, cazuistica din aceste spitale fiind una extrem de complexă, care necesită un nivel de siguranță ridicat dar si un nivel de îngrijire adaptat nevoilor pacienților.

Persoanele cu tulburări psihice sunt persoane vulnerabile, ce trebuie ocrotite și protejate în cadrul acestor categorii de spitale de psihiatrie, iar spitalizarea nu trebuie să constituie o formă de pedeapsă și o condamnare la o viață aflată sub demnitatea umană.

Asociația Spitalelor Publice de Psihiatrie este o asociație non-profit, constituită din spitale de psihiatrie de monospecialitate, având ca scop îmbunătățirea și creșterea calității serviciilor medicale spitalicești, venind astfel în sprijinul pacienților cu probleme de sănătate mintală.

Sursă: firstnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *