Stenograme explozive: Polițiști de la Imigrări prinși în flagrant pentru șpagă de la recrutorii asiatici

Doi polițiști de la Imigrări au fost prinși în flagrant de procurorii DNA, fiind acuzați că primeau mită de la firme de recrutare pentru a urgenta avizele de muncă ale muncitorilor asiatici. În schimbul unei taxe de 300 de euro pentru fiecare muncitor, aceștia asigurau ocolirea procedurilor legale. Stenogramele capturate în cadrul anchetei dezvăluie discuții șocante despre câștigurile din aceste activități ilicite și teama polițiștilor de a fi prinși.

Procurorii DNA au prins în flagrant doi polițiști de la Imigrări pe care îi acuză că primeau șpagă de la patronii firmelor de recrutare a angajaților asiatici ca să le urgenteze avizele de muncă în România, potrivit unui comunicat al DNA.

Taxa era de de 300 de euro pentru fiecare aviz, susțin procurorii. Povestea este una plină de trădări și flagranturi în serie. Ironia sorții e că șeful de la Imigrări Ialomița, Rareș Bulimej, vorbea despre posibilitatea de a fi prins cu colegul lui de la București, Bogdan Niță, care purta tehnică de înregistrare.

Totul a început în aprilie acest an, când patronii unor firme de recrutare a angajaților asiatici au mers la DNA și i-au denunțat pe polițiști. L-au spus procurorilor că, încă din 2021, polițiștii le cer șpagă pentru fiecare angajat adus în România din Nepal, India, Bangladesh sau Sri Lanka. Patronii au acceptat să colaboreze cu procurorii și să poarte tehnică de interceptare.

Așa au organizat procurorii primul flagrant în parcarea de la mall Plaza România, relatează G4media.ro.

”La data de 25.06.2024, în jurul orelor 16:30, potrivit procesului-verbal de supraveghere operativă din aceeași dată, în parcarea situată la Mall Plaza, din mun. București, sector 6, a fost surprinsă concubina lucrătorului de poliție, suspecta (…) RALUCA, urcând pe locul din dreapta-față al autoturismului marca BMW, cu numerele de înmatriculare (…), la volanul căruia se afla martora colaborator (…).

În habitaclul autoturismului utilizat de către martora colaborator (…), aceasta din urmă a procedat la înmânarea către suspecta (…) RALUCA a celor 25 de dosare aferente cererilor privind eliberarea avizelor de muncă/ angajare pentru cetățenii străini din Nepal și India, pe societățile (…) și (…) și la remiterea sumelor de 7.500 de euro și 2.500 de lei, pretinse de către lucrătorul de poliție, suspectul NIȚĂ BOGDAN.

Astfel, potrivit înregistrărilor audio-video, efectuate de către martora colaborator (…), în baza ordonanțelor prin care s-a autorizat utilizarea sa și a mandatelor de supraveghere tehnică, emise în cauză, în habitaclul autoturismului marca BMW, cu numerele de înmatriculare (…), suspecta (…) RALUCA a procedat la numărarea sumelor de bani, în cuantum de 7.500 de euro și 2.500 de lei, după care le-a introdus în buzunarele pantalonilor și, în jurul orelor 16:38, a coborât din autoturismul utilizat de către martora colaborator, având asupra sa mai multe dosare, continuându-și astfel deplasarea până la imobilul situat în mun. București, sector 6, (…), unde locuiește împreună cu lucrătorul de poliție, suspectul NIȚĂ BOGDAN”, se arată într-un document consultat de G4Media.

Anchetatorii au mers mai departe pe fir. Aveau informații că polițistul Bogdan Niță de la Imigrări București dădea banii mai departe șefului de la Imigrări Ialomița, comisarul Rareș Bulimej.

Pe 2 octombrie, procurorii au organizat un al doilea flagrant, iar de această dată s-a constatat infracțiunea flagrantă.

”În data de 02.10.2024, în jurul orelor 11:00, martora colaborator (…) s-a deplasat în parcarea Complexului Comercial Mall Plaza România din mun. București (…), cu autoturismul marca BMW cu numărul de înmatriculare (…), pe care l-a parcat în zona din fața Centrului Comercial Mall Plaza România, conform înțelegerii anterioare avute cu suspectei (…) RALUCA, având asupra sa suma de 31.400 de Euro și cele 38 de dosare aferente cererilor pentru eliberarea avizelor de muncă a unor cetățeni străini din Asia, puse la dispoziție de organele de urmărire penală potrivit procesului-verbal de predare și înseriere din data de 02.10.2024.

În jurul orelor 11:22, suspecta (…) RALUCA a fost observată deplasându-se pe jos, în parcarea Centrului Comercial Mall Plaza România, din mun. București (…), înspre autoturismul marca BMW cu numărul de înmatriculare (…), după care a urcat în autoturismul menționat și s-a așezat pe scaunul din partea dreaptă față, lângă martora colaborator (…), care se afla pe scaunul din stânga față, la volan.

Din cuprinsul discuției sus-menționate, înregistrată în mediu ambiental, purtată de către suspecta (…) RALUCA cu (…) în habitaclul autoturismului martorei colaborator, a rezultat faptul că martora colaborator (…) i-a remis suspectei (…) RALUCA suma de 31.400 de euro și cele 38 de dosare, ocazie cu care cea din urmă a numărat în integralitate suma de 31.400 de euro, compusă numai din bancnote de 50 de euro.

Cu ocazia supravegherii operative, s-a observat faptul că cele două persoane au discutat până în jurul orelor 11:32, discuția fiind înregistrată în mediul ambiental, în baza ordonanței de colaborator și a măsurilor de supraveghere tehnică, dispuse în prezenta cauză, după care suspecta (…)RALUCA a coborât din autoturismul martorei colaborator (…) și a fost observată deplasându-se prin parcare, având asupra sa 2 sacoșe din hârtie, din care una de culoare albă și una de culoare roșie, moment în care, la scurt timp, echipa operativă din cadrul Direcției Naționale Anticorupție a intervenit și a oprit-o pe acesta, procedând la constatarea infracțiunii flagrante.

Astfel, cu această ocazie, după ce organele de urmărire penală și-au declinat calitatea și au procedat la legitimarea suspectei (…) RALUCA, aceasta din urmă, fiind întrebată, a declarat verbal că are asupra sa suma de 30.000 de euro, precizând că i-a primit de la o doamnă, despre care a afirmat că o cheamă (…), precizând că acei bani reprezintă o datorie, dar și contravaloarea unor servicii de ajutor cu privire la întocmirea dosarelor pentru obținerea avizelor de muncă pentru cetățeni străini din Bangladesh și Sri Lanka, sumă ce se afla în sacoșa din hârtie de culoare roșie, precum și 38 de dosare privind obținerea avizelor de muncă, aflate în punga de culoare albă.

În continuare, s-a constat că în sacoșa din hârtie de culoare roșie se afla suma de 31.400 de euro, compusă din 628 de bancnote în cupiură de 50 de euro, organizate în 7 teancuri de bancnote, respectiv 6 teancuri de bancnote a câte 100 de bancnote în cupiură de 50 de euro și un teanc cu un număr de 28 de bancnote în cupiură de 50 de euro, ale căror serii s-au stabilit a fi identice cu cele din cuprinsul procesului – verbal de predare și înseriere, întocmit la data de 02.10.2024.

De asemenea, în continuare, s-a constat că în sacoșa din carton de culoare albă, într-o folie din plastic, transparentă, se aflau 38 de dosare din carton, conținând documente necesare în vederea obținerii avizelor de muncă/angajare pentru cetățeni străini, respectiv cele 38 de dosare aferente cererilor pentru eliberarea avizelor de muncă, constituite anterior de către martora colaborator (…)”, se arată în documentul consultat de G4media.ro.

Prinși în plasă, polițistul Bogdan Niță și iubita lui, Raluca, au decis, la rândul lor, să colaboreze cu anchetatorii și să-i ajute la prinderea în flagrant a celui de-al doilea polițist. ”Au făcut 19-le”, cum spun avocații. Potrivit articolului 19 din legea privind protecția martorilor, suspecții care ajută organele de cercetare penală beneficiază de reducerea la jumătate a pedepsei.

Mai departe. Al treilea flagrant

”Conform procesului-verbal de constatare a infracțiunii flagrante din data de 03.10.2024, s-a stabilit faptul că la aceeași dată, respectiv 03.10.2024, în jurul orelor 15:40, suspectul NIȚĂ BOGDAN a ajuns în parcarea hotelului EVERGREEN (din Amara, Ialomița – n.r.), unde a parcat autoturismul pe care îl utiliza, marca BMW, cu numerele de înmatriculare (…), după care s-a deplasat în incinta hotelului, în restaurantul situat la parter, unde s-a așezat la o masă, pe terasă.

În jurul orelor 16:09, în parcarea hotelului EVERGREEN a ajuns suspectul BULIMEJ RAREȘ-GABRIEL, conducând autoturismul marca Mercedes, cu numerele de înmatriculare (…), pe care l-a parcat vizavi de autoturismul utilizat de către suspectul NIȚĂ BOGDAN, după care s-a deplasat în incinta restaurantului hotelului, unde s-a așezat la masa unde se afla suspectul colaborator din urmă menționat.

De asemenea, în intervalul 17:11 – 17:12, cei doi suspecți NIȚĂ BOGDAN și BULIMEJ RAREȘ-GABRIEL au fost observați purtând o discuție lângă autoturismul utilizat de către primul dintâi amintit, moment în care suspectul NIȚĂ BOGDAN a procedat accesarea autoturismului său, din interiorul căruia a luat un plic, în interiorul căreia se afla suma de 12.000 de Euro, pe care, l-a indicațiile suspectului BULIMEJ RAREȘ-GABRIEL, l-a lăsat în portbagajul autoturismului marca Mercedes, cu numerele de înmatriculare (…), deschis de către acesta din urmă.

În continuare, discuțiile între aceștia au continuat până la orele 17:40, atunci când suspectul NIȚĂ BOGDAN a părăsit parcarea hotelului EVERGREEN, la volanul autoturismului marca BMW, cu numerele de înmatriculare (…), pe care îl utilizează.

La scurt timp, echipa operativă din cadrul Direcției Naționale Anticorupție a intervenit, a procedat la oprirea suspectului BULIMEJ RAREȘ-GABRIEL, iar după ce și-a declinat calitatea a procedat la identificarea acestuia.

Astfel, în continuare, suspectul BULIMEJ RAREȘ-GABRIEL, fiind întrebat dacă deține asupra sa sume de bani, acesta a confirmat și a procedat la deschiderea portbagajului autoturismului pe care îl utiliza, de unde a ridicat un plic de culoare albă, în interiorul căruia se afla un teanc de bani, pliat și prins cu elastic.

În prezența suspectului BULIMEJ RAREȘ-GABRIEL s-a procedat la numărarea sumei de bani din plicul de culoare albă, identificat în portbagajul autoturismului utilizat de către acesta, rezultând o sumă în cuantum de 12.000 de Euro, compusă din 10 bancnote în cupiura de 500 de euro, 30 de bancnote în cupiura de 200 de euro și 10 bancnote în cupiura de 100 de euro.

Procedându-se la verificarea seriilor bancnotelor în cauză, identificate asupra suspectului BULIMEJ RAREȘ-GABRIEL, s-a stabilit faptul că acestea sunt identice cu cele din cuprinsul procesului-verbal de predare și înseriere, întocmit la data de 03.10.2024, la sediul Direcției Naționale Anticorupție, cu suspectul NIȚĂ BOGDAN, în calitate de colaborator cu identitate reală”, se arată în documentul citat.

Polițistul Niță l-a înregistrat ambiental pe polițistul Bulimej. Ironia sorții e că polițistul Rareș Bulimej vorbea despre posibilitatea de a fi prinși chiar cu colegul lui care purta tehnică de înregistrare.

”Faptul că suspectul BULIMEJ RAREȘ-GABRIEL este implicat în săvârșirea de activități infracționale, generatoare de un venit ilicit, rezultă din cuprinsul discuției pe care acesta a purtat-o la data de 03.10.2024, cu suspectul NIȚĂ BOGDAN, și înregistrată în mediul ambiental, după cum urmează:

BULIMEJ RAREȘ-GABRIEL: Hai, te pup! Ai grijă! Vezi ce faci! Sper s-o… și vezi pe Whatsapp! Vezi, nu-mi mai scrii p-ăsta, vorbim ca milițieni de datorii, de…

NIȚĂ BOGDAN: Și pe Signal?

BULIMEJ RAREȘ-GABRIEL: Pe Signal, scrie-mi, da’… încercăm…!

NIȚĂ BOGDAN: Crezi că e O.K.?

BULIMEJ RAREȘ-GABRIEL: Bă, …[neinteligibil]… Ce să zic? Cică asta n-ar fi… Ce dracu’, da’ ne vedem pe jos! Zi-i și tu când mai ne trimite: „Bă, hai, să vorbim și o…” Și vin și eu până la București, beau o cafea, că n-am ce face oricum aicea. Că nu-i problemă să vin la București, la o cafea. Când e câte o chestie d-asta urgentă. Ca să nu ne… expunem.
…………………….
BULIMEJ RAREȘ-GABRIEL: … face și noi intermediari, da’ nu vezi câte probleme sunt cu I.G.I.? Nu poți să știi cât merg astea! Se schimbă legislația, se schimbă… adică se fac bani acum, dar poți să știi peste 2-3 ani, se mai fac bani? Înțelegi?

NIȚĂ BOGDAN: Depinde ce… depinde ce faci! Dacă…

BULIMEJ RAREȘ-GABRIEL: Adică n-aș avea tupeu să-mi dau demisia acuma și… Uneori, mai stau și cu morcovu’ și cu ăstea că… odată ce te bagi într-o horă de asta…

NIȚĂ BOGDAN: Demisia!

BULIMEJ RAREȘ-GABRIEL: …[cuvânt obscen]…, deci, când văd pe comunicări D.G.A., că îmi apar ălea acolo și văd, …[cuvânt obscen]…, că le dau la ăștia rețineri și arest preventiv c-a luat, în …[cuvânt obscen]… mea, șpagă 300 de lei, 500 de lei, …[neinteligibil]…

NIȚĂ BOGDAN: 300 de lei?

BULIMEJ RAREȘ-GABRIEL: Deci, ne bagă ăştia la pârnaie, dracu’. Eu aș muri dacă fac.
…………………….
BULIMEJ RAREȘ-GABRIEL: Deci, dacă aș tăia și ăștia, aș rămâne cu 8.000, din care trebuie să dau rata la Brăila și așa. Deci, dacă nu era nevastă-mea și trebuia să îi dau 10.000 de euro, eu nu știam de unde să-i scot p-ăștia. Mai îmi dădeau ai mei, da eram pe căcat, 2 ani de zile eram pe căcat. Și zici: ,,Bă, nene, cum dracu să nu te împingă ăștia și la aște găinării…”. Da’ nu îți dai seama că n-aș face alte cu unu și cu un necunoscut sau… s-a nimerit că ești tu și așa. Ai înțeles?

NIȚĂ BOGDAN: Găinării, da, e… Știi care e chestia? Le faci… Le faci când ai o nevoie.

BULIMEJ RAREȘ-GABRIEL: Când… Când stai cu morcovu’-n cur… eu am… eu am momente doar când am stat cu morcovu’-n cur… Când… Când văd comunicatele în D.N.A. și când văd că-i ia pe ăia pentru …[se bâlbâie]… căcături de 3 lei, că a vrut ăla la post să-i aduci niște lemne și niște găini și zic: ,,Bă, da’ …[neinteligibil]…”, și nu poți să …[neinteligibil]… de la Caraș. Îți dai seama că și de la Caraș au fost, că a dat pe goarnă și pe alții. Tu îți dai seama ce a fost acolo? Că cică de la Caraș s-au dus la Tulcea. S-au dus și la Tulcea, l-au luat unu.
………………
BULIMEJ RAREȘ-GABRIEL: Da. Ideea e că trebuie multă atenție pe căcaturile astea, că mai ales că suntem și în gura lupului acum. E perioada asta… adică, știe toată lumea de mizerii, de căcaturi d-ăstea, și stau ăștia geană”, potrivit documentului citat.

În urma flagrantului, șeful de la Imigrări Ialomița, comisarul Rareș Bulimej, a fost arestat pentru luare de mită. Bogdan Niță a rămas deocamndată în libertate și doar cu calitatea de suspect (nu de inculpat) pentru că a colaborat cu anchetatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *