Studiu: Covid-19 poate crește riscul de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și decese timp de trei ani după o infecție

Covid-19 ar putea fi un factor de risc puternic pentru atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale timp de trei ani după o infecție, sugerează un nou studiu amplu.

Studiul a fost publicat miercuri în revista medicală Aterosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. Acesta s-a bazat pe fișele medicale de la aproximativ un sfert de milion de persoane care au fost înscrise într-o bază de date mare numită UK Biobank, scrie CNN.

Simptomele COVID lungi creează o povară mai mare de invaliditate decât bolile de inimă sau cancerul, arată un nou studiu

În cadrul acestui set de date, cercetătorii au identificat mai mult de 11.000 de persoane care au avut un test de laborator pozitiv pentru Covid-19 documentat în dosarele lor medicale în 2020; aproape 3.000 dintre aceștia au fost spitalizați pentru infecțiile lor.

Ei au comparat aceste grupuri cu mai mult de 222.000 de alte persoane din aceeași bază de date care nu au avut un istoric de Covid-19 în același interval de timp. să fie un factor de risc la fel de puternic pentru viitoarele atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale ca diabetul sau boala arterială periferică, sau PAD.

Un studiu a estimat că mai mult de 3,5 milioane de americani au fost spitalizați pentru Covid între mai 2020 și aprilie 2021.

Riscurile cardiace crescute din cauza infecției nu par să se diminueze în timp, a constatat studiul.

„Nu există niciun semn de atenuare a acestui risc”, a declarat autorul studiului, Dr. Stanley Hazen, care conduce departamentul de Științe Cardiovasculare și Metabolice de la Cleveland Clinic. „Aceasta este de fapt una dintre cele mai interesante, cred, surprinzătoare constatări”.

Această constatare este tulburatoare și pare a fi unică pentru Covid-19, a declarat Dr. Patricia Best, cardiolog la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, care nu a fost implicată în cercetare.

„Știm de ceva timp că infecțiile cresc riscul de a avea un atac de cord, astfel încât, dacă aveți gripă, dacă aveți orice fel de infecție … fie că este bacteriană sau virală, aceasta crește riscul de a avea un atac de cord”, a spus Best. „Dar, în general, dispare destul de repede după infecție.

„Acesta este doar un efect atât de mare și cred că este doar din cauza modului în care Covid este diferit de celelalte infecții”, a spus ea.

Cercetătorii implicați în studiu spun că nu știu exact de ce Covid are efecte aparent atât de îndelungate asupra sistemului cardiovascular.

Studiile anterioare au arătat că coronavirusul poate infecta celulele care tapetează pereții vaselor de sânge. Virusul a fost, de asemenea, găsit în plăcile lipicioase care se formează în artere, care se pot rupe și pot provoca atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

S-ar putea ca Covid să provoace ceva pereților arterelor și sistemului vascular care să producă daune susținute și să continue să se manifeste în timp

S-ar putea ca Covid să provoace ceva pereților arterelor și sistemului vascular care să producă daune susținute și să continue să se manifeste în timp”, a declarat autorul studiului, Dr. Hooman Allayee, profesor de biochimie și genetică moleculară la Keck School of Medicine din cadrul University of Southern California.

Teoria lor de lucru, a spus Allayee, este că Covid poate destabiliza plăcile care se formează în pereții arterelor și le poate face mai predispuse la rupere și la formarea unui cheag.

Unii factori de protecție

Allayee și studentul său absolvent James Hilser au analizat mai atent modul în care Covid ar putea cauza aceste probleme pe termen lung în organism.

Ei au căutat să vadă dacă persoanele cu factori de risc genetic cunoscuți pentru bolile de inimă sau cu modificări genetice legate de susceptibilitatea la infecția cu Covid erau mai predispuse decât ceilalți să aibă un atac de cord sau un accident vascular cerebral sau să moară după ce au fost spitalizate pentru Covid. Dar ei nu au fost.

Ceea ce a apărut, spun cercetătorii, a fost o distincție în funcție de grupa sanguină.

Cercetătorii au stabilit că persoanele cu anumite grupe de sânge non- O, adică A, B sau AB – prezintă un risc mai mare de boli cardiovasculare.

Grupa sanguină pare să joace, de asemenea, un rol în ceea ce privește probabilitatea ca o persoană să aibă Covid. Persoanele cu sânge de tip O par să fie un pic protejate și în acest caz.

În noul studiu, persoanele cu sânge de tip O care au fost spitalizate pentru Covid nu prezentau un risc la fel de ridicat de atac de cord sau accident vascular cerebral ca cei cu grupe de sânge A, B sau AB. Dar asta nu înseamnă că au fost în siguranță, a spus Hazen: Aceștia prezentau în continuare un risc mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral, dar grupa lor sanguină era doar o altă variabilă de luat în considerare.

Cercetătorii cred că gena care codifică grupa sanguină poate juca un rol în riscul crescut de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale după Covid, dar nu sunt siguri exact cum.

Au existat și unele vești bune în cadrul studiului. Persoanele care au fost spitalizate pentru Covid, dar care au luat, de asemenea, aspirină în doze mici, nu au avut nicio creștere a probabilității unui atac de cord sau accident vascular cerebral ulterior. Aceasta înseamnă că riscul poate fi atenuat, a spus Hazen.

„Bolile cardiace și evenimentele cardiovasculare sunt încă ucigașul numărul unu în întreaga lume”, a spus el.

Hazen a spus că acum, atunci când se întâlnește cu pacienții, se asigură că îi întreabă despre istoricul lor Covid.

„Dacă ați avut Covid, trebuie să fim deosebit de atenți să ne asigurăm că facem tot posibilul pentru a vă reduce riscul cardiovascular”, a spus Hazen.

Acest lucru include controlul tensiunii arteriale și al colesterolului și, eventual, luarea unei aspirine zilnice.

Studiul nu a analizat efectele vaccinării cu Covid-19 asupra riscului cardiovascular al unei persoane, dar Hazen bănuiește că ar fi protectoare, deoarece vaccinurile împiedică de obicei infecțiile cu Covid să devină grave.

De asemenea, studiul nu a analizat dacă infecțiile repetate cu Covid ar putea fi legate de riscuri și mai mari pentru sănătate, așa cum au constatat unele cercetări.

Totuși, a spus Hazen, oricine a fost spitalizat pentru Covid – indiferent dacă a fost vaccinat sau nu – ar trebui să fie atent la riscurile cardiace.

The post Studiu: Covid-19 poate crește riscul de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și decese timp de trei ani după o infecție appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *