TomisNews.ro: Tensiuni între România și Ucraina din cauza unor rețele de influență dubioase protejate de servicii secrete

Relațiile României cu Ucraina riscă să se deterioreze pe fondul unor acțiuni controversate ale unor persoane care pretind a fi parte din SRI, dar care sunt protejate de anumite structuri de influență. Acești indivizi, cu presupuse conexiuni în interiorul serviciilor de informații, creează tensiuni la nivel diplomatic și pun în pericol stabilitatea colaborării dintre cele două state.

Faptul că serviciile de informații autohtone au devenit, de la un anumit nivel ierarhic în sus, pepinieră de găinari, nu prea mai reprezintă o surpriză pentru nimeni… Începând cu scandalul Țigareta, orchestrat de fostul general SPP Cătălin Voicu, până în zilele noastre, aproape săptămânal, în presă apar informații despre infracțiuni săvârșite de purtătorii de uniformă militară, scrie TomisNews.ro. Ce ar putea fi mai dezamăgitor, mai ales în contextul geopolitic actual? Numai în ultimul an am asistat la condamnarea colonelului SRI Daniel Dragomir (pentru trafic de influență), a generalului DGIA Iulian Cristian Gherghe pentru furtul fondurilor operative, dar și la arestarea preventivă a fostului adjunct STS, generalul (r) Florin Mihalache (pentru luare de mită și trafic de influență) sau a fostului șef al DIPI, Gelu Oltean, pentru trafic de droguri. Reperele morale ale subordonaților lor sunt… la același nivel! Buletinele informative ale instituțiilor care se ocupă de cercetarea penală a purtătorilor de uniformă corupți conțin suficiente nume și fapte infracționale, încât, într-o țară normală – deci nu România, ar genera concedieri colective și o reformă instituțională de urgență. Un alt capitol, extrem de interesant, îl reprezintă fabricile de doctorate – în mare vogă mediatică, cu ajutorul cărora o mare parte din corupții serviciilor de informații, în afara majorării drepturilor salariale, obțin și acces neîngrădit la funcții de decizie. Generalul Sorin Cozma, fostul șef al direcției Economice din SRI; generalul Dumitru Dumbravă, fostul șef al Direcției Juridice din SRI; fostul ministru Petre Tobă, care a reușit performanța unică în lume de  a-și obține doctoratul înaintea diplomei de licență (!), reprezintă doar o mică parte a găinarilor intelectuali care au controlat un important segment din comunitatea de informații din România. Umilitoare este și situația „eroului de la Nassiriyah” – un pic forțată ce-i drept, a premierul gr. Nicolae Ciucă! Amuzant este și faptul că încă nu s-a descoperit al cui șofer a fost tatăl domnului general  Nicolae Ciucă, fapt ce ar explica evoluția sa în cariera militară.

Comunitatea de informații a României reprezintă, cu mici excepții, doar o simplă grupare infracțională, constituită pe criterii de nepotism și bisericuțe, în scopul legitimării unor impostori cățărați în funcții care le depășesc, cu mult,  reperele morale și capacitatea intelectuală. Singura problemă reală a reprezentanților serviciilor de informații nu este reprezentată de eliminarea rebuturilor din cadrul „comunității de intelligence”, ci controlul informațiilor care ies în presă despre corupția și incompetența existentă în sistem. Dacă, la nivelul publicului larg, s-ar prezenta o analiză pertinentă referitoare la competențele reale și infracționalitatea de la nivelul superior al comunității de intelligence, teama oamenilor normali față de rigorile legii ar dispărea… Acesta este singurul motiv pentru care transformarea în găinari a foștilor sau actualilor angajați ai serviciilor de informații reprezintă o constantă! Provenind din sistem, aceștia, în afară de protecția fostelor funcții deținute sau a foștilor subordonați/colegi, sunt conștienți de deprofesionalizarea muncii de informații. Mai pe scurt, știu că pot fura în liniște, că nu are cine să îi prindă! Pentru a înțelege mai bine mentalitatea acestor găinari, astăzi începem să prezentăm ultimii 30 de ani din viața unui fost angajat al Serviciului Român de Informații, care și-a dat seama, încă din anii 90, că este mult mai rentabil să se transforme în „consultant”! Acesta a ajuns și prin  Constanța la un moment dat. Născut în zona Suceava, Mihai Rotariu a avut o copilărie normală, care a fost întreruptă brutal de chemarea în armată, stagiul militar fiind  efectuat în zona Timișoara. După terminarea stagiului, unchiul său i-a facilitat angajarea la Securitate, în București. În anii 90, tânărul angajat al Securității, devenită între timp SRI, a fost implicat în diverse combinații financiare, profitând din plin de apartenența la un serviciu de informații. După ce a părăsit SRI, unde unii spun că fusese căpitan, iar alții spuneau că fusese un simplu bucătar, Rotariu și-a investit banii în achiziționarea unor diplome din Basarabia, încercând să își creeze imaginea unui consultant financiar de succes. Aproape douăzeci de ani individul s-a plimbat prin toată țara, dând diverse țepe oamenilor de afaceri români – prin Vaslui a primit un camion plin cu stofă, mințind că le va preda celor de la APACA și va returna costume, prin Dobrogea îi păcălea pe fermieri că le facilitează obținerea de fonduri europene, le lua niște bani de consultanță și fugea… O parte dintre păgubiți se îndreptau împotriva familiei sale, care erau nevoiți, în unele cazuri, să achite pagubele provocate de „consultant”.

O „combinație” care putea avea repercusiuni grave asupra imaginii României a reprezentat-o țeapa data reprezentanților statului Belarus! Însoțit de alte personae provenite din „servicii”, în cursul anului 1996-1997,  Rotariu Mihai i-a convins pe reprezentanții economici ai statului Belarus că poate distribui produse ale firmelor străine prin intermediul unor lanțuri de magazine din România. După ce produsele au ajuns în țara noastră, acestea au fost comercializate, dar banii nu au mai fost transferați către producători, fiind utilizați pentru diverse petreceri, la care au fost invitați și reprezentanții ambasadei statului Belarus. După câteva luni, Sașa Mehnovet, reprezentantul economic din cadrul Ambasadei statului Belarus în România a fost convocat în țara de origine și a fost cercetat penal, considerându-se că a fost complicele șarlatanilor români. Doar după ce în Belarus au ajuns informații referitoare la gruparea de șarlatani coordonată de Rotariu Mihai, fostul atașat economic a fost eliberat din arest, dar cariera sa în diplomație se încheiase. Pentru a înțelege nivelul de nesimțire al fostului angajat al SRI, menționăm faptul că acesta se prezintă în continuare drept persoană de contact a mai multor firme din Belarus, susținând că este și președinte de onoare al unei ipotetice camera de comerț România-Belarus. Ulterior, a mai păcălit un om de afaceri, căruia, în timp ce îi prezenta oportunități „incredibile” în spațiul ex-sovietic, îi „aburea” secretara, devalizându-i firmele…

Citește mai mult: https://tomisnews.ro/exclusiv-relatiile-romaniei-cu-ucraina-in-pericol-din-cauza-unor-falsi-sri-sti-protejati-de-servicii/ | TOMIS NEWS

Citește mai mult pe TomisNews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *