Creşte alarmant numărul copiilor şi tinerilor cu tulburări psihice, mai ales pe fondul consumului de droguri. Spitalale nu ţin însă pasul cu nevoile de tratament şi reabilitare ale acestora.
Unele sunt vechi, cu spații total neadecvate pentru terapie, așa cum este, de exemplu, secția de Psihiatrie pediatrică a Spitalului Alexandru Obregia din Capitală. Cum autoritățile au puțini bani pentru a schimba situația, inițiativele private pot face diferența. Astfel, din donații, va fi construită o clinică nouă.
O mamă din Craiova caută ajutor pentru fiica ei de 13 ani, care se confruntă cu probleme psihice provocate de o gravă dependență de droguri. Pentru tratament a adus-o pe copilă la Spitalul Obregia din Capitală, în secția de Psihiatrie pediatrică.
Spitalul este supraaglomerat, a trebuit să mă internez cu ea, însă, din lipsă de spațiu, am dormit cu ea în pat. O singură pătură, fără pernă. Am fost și 8 în cameră într-o cameră de 2/2, povestește mama fetiței.
O altă mamă și-a adus fiul de 17 ani, care se confruntă cu dificultăți emoționale și comportamentale, tot la Spitalul Obregia. Condițiile de internare sunt greu de suportat, mai ales că adolescentul este imobilizat într-un scaun cu rotile.
De când sunt aici, la Obregia, am 10 zile, ultima internare acum. Nu am făcut niciodată baie, că nu avem unde. Deci e un duș, unde nu am cum să îl pun pentru că el nu are stabilitate, povestește mama băiatului.
1 din 7 copii, afectat de o tulburare de sănătate mintală
Anxietatea, depresia şi tulburările asociate consumului de droguri sunt principalele probleme cu care se confruntă copiii şi adolescenţii. Și pentru care au nevoie de ajutor și tratament în spitale adaptate nevoilor pe care le au și amenajate după standardele zilelor noastre, nu după cele de acum 100 de ani, când a fost construită secția de Pediatrie a Spitalului Obregia.
Florina Rad, medic primar Spitalul Obregia, şef secţie Psihiatrie Pediatrică: 1 din 7 copii este afectat de o tulburare de sănătate mintală. Aceste tulburări debutează la vârsta adolescenței și atunci devine o problemă de sănătate publică.
Dr. Eduard Moţoescu, directorul medical al Spitalului Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia: Evident, este nevoie de a regândi spațiile acestor clinici care, la momentul acesta, sunt subdimensionate. Îndrăznim să credem că va fi mai bine în scurt timp.
Secţie de psihiatrie pentru copii, construită din donaţii
Elisa Olaru, jurnalist TVR: Din 2018 și până în 2023, numărul copiilor și adolescenților care necesită îngrijire psihiatrică aproape că s-a dublat, de la peste 3000 de pacienți, până la aproape 5500, conform celor mai recente date furnizate de secția de Psihiatrie pediatrică a Spitalului Obregia.
Și cum banii de la stat sunt insuficienți, orice ajutor este binevenit, mai ales dacă este vorba despre construirea unei noi clinici, cu ajutorul donațiilor. Lucrările ar urma să înceapă în primăvară.
Codin Maticiuc, fondator Spitale Publice din Bani Privaţi: Bolile de natură psihiatrică la copii sunt principala cauză de moarte la copii! Dacă vă vine să credeți. Știu! Nici mie nu mi-a venit inițial. De fapt, principala fiind accidentele auto, deci dacă eliminăm accidentele auto, medical copiii mor de la asta. De la sinucideri, de la malnutriție, că efectiv refuză hrana.
În România, rata sinuciderilor la adolescenții sub 15 ani este de 2,3 ori mai mare decât media europeană.