Un minor a tras cu pistolul din mașina condusă de mama lui, pe un bulevard din Capitală

Un minor de 15 ani a tras cu arma că în Vestul Sălbatic pe un bulevard din Capitală. Băiatul era într-o mașină condusă chiar de mama lui și a scos arma pe geam. Poliția a făcut percheziții doar pentru că o persoană din trafic a avut curaj și spirit civic să filmeze scena. A fost găsită arma, e neletală, dar nu e clar dacă e supusă autorizării ori nu. Dacă expertiza va da răspuns negativ, legea din România prevede doar o amendă. Și totul se încheia aici. Sunt imagini cu impact emoțional.

De la aceste imagini ajunse în sptiul public au început investigațiile oamenii legii. Și au aflat că pistolul din mâna minorului era unul cât se poate de real. Scena s-a petrecut luna trecută, într-un cartier renumit pentru diverse infracțiuni. Polițiștii au mers azi la domiciliul băiatului cu mandat de percheziții.

Crina Eșanu, purtător de cuvânt Poliţia Capitalei: Din verificările efectuate a fost identificat bănuitul, un minor de 15 ani. În urma perceheiztiilor a fost identificată arma și urmează a fi supusă expertizării, Față de bănuit se vor lua măsurile legale care se impun.

De aici, legea e de partea suspectului, explică specialiștii. Și minorul de 15 ani, și părinții lui pot scăpa doar cu o amendă, dacă expertiza va arăta că pentru acest pistol nu era nevoie de autorizare.

Mihai Zlat, vicepreşedinte SNPPC: Dacă se ajunge să se folosească armele pe stradă de către minori e foarte grav. Vorbim depsre o reglementare foarte proastă privind regimul armelor. Nu e primul caz și nici ultimul. Aici maxim putem asista la o amendă între 2000 și 5000 de lei, părinților sau adultului, pentru că minorul nu răspunde contravențional, el răspunde penal doar în anumite situații. Peste 16 ani ar răspunde penal, dacă fapta ar fi reglementat ca și infracțiune. Dar în acets caz, după ce se face expertiza vor constata că e o armă de tip airsoft și nu avem fapta penală.

Legea pare depășită de o realitate în care tot mai mulți minori sunt implicați în fapte ilegale – folosire de arme, trafic de droguri, conducere fără permis sau tâlhării.

Cătălin Crăciunescu, avocat: Aceea a răspunderii stricte și mai mari a părintelui o dată cu copilul, pentru că se pare că minoritatea nu mai e la 16 ani și a trebuie coborât pragul la 14 ani-15 ani. De multe ori organele de poliție chiar dacă sunt eficiente în a-i desoperi, consecințele acestor fapete violente se rezumă la clasare pe faptul că infractorul e minor.

Psihologii spun că problemele încep de la relația pe care o au copiii cu părinții lor.

Constantin Cornea, psiholog: E permisibilitatea părinților din două perspective: ori sunt părinți cărora le e frica de copiii lor ori sunt părinți care vor considera că pot ascunde mizeriile pe care le face copilul lor sub preș, iar copilul lor își va reveni la un moment dat, va avea revelație încât își va reveni.

Surse judiciare spun că discuțiile purtate de polițiști cu părinții adolescentului bănuit că a tras cu arma nu i-au ajutat prea mult. Părinții au preferat să nu răspundă la întrebări. Grav e că incidente similare se pot petrece oricând. Și nimeni nu știe câte arme neletale sunt în țară noastră.

The post Un minor a tras cu pistolul din mașina condusă de mama lui, pe un bulevard din Capitală appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *