Avertismentul vine din partea economiștilor, în contextul în care România ar putea avea, anul aceasta, o creștere economică sub așteptări. Și cursul de referință leu-euro ar putea depăși, pentru prima oară, pragul psihologic de 5 lei pentru un euro, mai arată prognozele analiștilor din bănci.
În primul semestru, economia României a crescut cu doar 0,7% față de perioada similară a anului trecut, mai ales din cauza rezultatelor sub așteptări din industrie, construcții, dar și din alte sectoare.
Analiștii din bănci au făcut calcule și se așteaptă ca anul acesta avansul PIB să fie chiar și de două ori mai mic decât prognoza Guvernului de 2,8%. În aceste condiții, economiștii apreciază că Executivul va fi nevoit să majoreze unele taxe de anul viitor, pentru a reduce deficitul bugetar.
Valentin Tătaru, economist-șef bancă comercială: Ar trebui să vorbim despre o reformă fiscală. Ea poate include și creșteri de taxe, a adevărat. Pe termen scurt, poate că taxele principale gen TVA, gen impozit pe venit, poate ar trebui studiat un pic mai mult care ar fi impactul și comunicat din timp cu mediul de afaceri, pentru că deocamdată este o incertitudine foarte mare legat de aceste taxe.
Ioan Nistor, economist-șef bancă comercială: O eventuală ajustare a TVA ar afecta mult consumul privat. Deci nu aș vedea-o utilă. Probabil, dacă vom vedea, vom vedea în alte sectoare și cel mai probabil nu o să vedem brusc aceste ajustări. Nu vrei să trimiți un șoc într-o economie care nu e în cea mai bună formă. Probabil să vedem o diferențiere mai puternică pentru taxele de viciu.
Analiștii financiar-bancari estimează că inflația va depăși anul viitor 5%, iar cursul de referință va trece pentru prima oară pragul de 5 lei pentru un euro.
Csaba Balint, membru în C.A al BNR: Vom vedea după alegeri, pe scurt. Opinia mea personală este că, în termeni reali efectivi, dacă ne uităm la toți indicatorii relevanți, cursul real efectiv e supraevaluat moderat. Este un factor la care ne uităm destul de atent.
Pentru 2025, analiștii prognozează că România va avea o creștere economică de 2,2%, mai mare decât în zona euro, dar mai mică decât a altor țări din regiune.
Guvernul și-a asumat, recent, că va reduce deficitul bugetar în următorii 7 ani.
Conform unor surse, planul fiscal prevede, printre altele menținerea cotei unice de impozitare și a pragului actual de încadrare de 500.000 de euro pentru microîntreprinderi, dar și creșterea încasărilor la bugetul de stat prin îmbunătățirea colectării.
The post Unele taxe ar putea să crească și mai mult din 2025, iar euro ar putea sări de 5 lei. FMI reduce prognoza de creștere economică appeared first on tvrinfo.ro.