UNIFIL cere ”explicaţii” armatei israeliene. Giorgia Meloni: ”Atacarea” forţei de pace a ONU din Liban e ”inacceptabilă”

Forţa de pace a ONU din Liban a cerut duminică „explicaţii” armatei israeliene, căreia i-a reproşat manevre împotriva sa, după ce Israelul, care luptă împotriva mişcării islamiste Hezbollah din Liban, a cerut la rândul său ONU să „pună imediat la adăpost” trupele sale, relatează AFP.

Forţa interimară a ONU din Liban (UNIFIL) a raportat că două tancuri israeliene au „intrat în forţă” duminică pe una dintre poziţiile sale de la frontieră, după care au fost lansate tiruri care au provocat „fum, iritaţii cutanat şi reacţii gastro-intestinale asupra a 15 Căşti albastre”.

Reacţia UNIFIL vine după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a îndemnat duminică pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, să ordone plecarea forţelor de menţinere a păcii UNIFIL din zonele de luptă din Liban.

Premierul israelian a declarat că UNIFIL ar fi utilizat pe post de „scut uman” de către gruparea şiită Hezbollah, după ce cinci membri ai forţelor de menţinere a păcii au fost răniţi de tiruri israeliene în ultimele trei zile.

‘Căştile albastre’, din care fac parte circa 9500 de militari din circa 50 de ţări, se află în Liban în conformitate cu Rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, care a pus capăt războiului din 2006 dintre Israel şi Hezbollah.

La rândul ei, şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, a cărei ţară asigură preşedinţia prin rotaţie a G7, i-a spus duminică într-o convorbire telefonică omologului său israelian că „atacarea” forţei de pace a ONU din Liban este „inacceptabilă”, a subliniat „necesitatea absolută de a garanta securitatea personalului UNIFIL” şi a făcut apel la „dezescaladare la nivel regional”, au consemnat AFP şi ANSA.

Peste 1000 de soldaţi italieni fac parte din UNIFIL. Preluare: Agerpres

The post UNIFIL cere ”explicaţii” armatei israeliene. Giorgia Meloni: ”Atacarea” forţei de pace a ONU din Liban e ”inacceptabilă” appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *