Uniunea Europeană a deschis primele capitole din negocierile de aderare cu Albania, anunță preşedinţia ungară a UE

Uniunea Europeană a deschis primele capitole din negocierile de aderare cu Albania, a declarat marţi ministrul ungar de externe Peter Szijjarto la a doua conferinţă interguvernamentală UE-Albania, pe care a prezidat-o în Luxemburg, transmite MTI.

Peter Szijjarto a apreciat că evenimentul este „istoric” şi a afirmat că accelerarea integrării europene a statelor din Balcanii Occidentali este o prioritate a preşedinţiei ungare a Uniunii.

Şeful diplomaţiei de la Budapesta a susţinut că „este nevoie de acţiuni urgente pentru menţinerea credibilităţii politicii de extindere (a UE – n. red.), de aceea trebuie să accelerăm procedurile”. În acelaşi timp, Peter Szijjarto a observat că UE are nevoie de un nou impuls, care ar putea veni de la ţările balcanice.

Albania va găzdui în 2027 summitul NATO, a anunțat premierul Edi Rama

Prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, a anunţat luni că ţara sa, membru NATO din 2009, va găzdui la Tirana, în 2027, summitul Alianţei Nord-Atlantice.

Szijjarto a constatat că majoritatea statelor membre ale UE doresc o extindere pe baza meritelor ţărilor candidate, iar în cazul Albaniei sunt evidente meritele în materie de economie, politică şi probleme sociale.

Peter Szijjarto a calificat drept o „onoare” începerea negocierilor cu Tirana sub preşedinţia ungară a UE şi şi-a exprimat speranţa că „nu va trebui să aşteptăm până la următoarea preşedinţie ungară” pentru a vedea o altă ţară gata de aderare.

Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate Oliver Varhelyi a declarat în aceeaşi conferinţă de presă că UE şi Albania marchează un „moment istoric”, iar calea către negocieri semnificative este clară.

Reprezentantul Bruxellesului a adăugat că, datorită preşedinţiei ungare, este acum neîndoielnică includerea extinderii Uniunii printre primele trei priorităţi ale blocului european. Preluare Agerpres

Consiliul Europei critică Italia pentru transferul de migranţi către Albania

The post Uniunea Europeană a deschis primele capitole din negocierile de aderare cu Albania, anunță preşedinţia ungară a UE appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *