Uniunea Europeană trimite trei avioane cu ajutoare umanitare pentru populaţia din Liban

Uniunea Europeană trimite trei avioane cu ajutoare umanitare pentru populaţia din Liban, unde luptele continuă între armata israeliană şi gruparea şiită Hezbollah.

„UE este alături de populaţiile afectate de criza în curs din Liban”, a scris preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe reţeaua socială X.

Avioanele, care transportă, printre altele, produse de igienă şi adăposturi improvizate, vor decola din Brindisi, în sudul Italiei, şi din Dubai, relatează AFP.

Prima aeronavă este aşteptată să sosească pe 11 octombrie la Beirut, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat.

Uniunea Europeana va finanţa, de asemenea, livrarea ajutorului către Liban, decis de mai multe state membre, printre care Spania, Slovacia, Polonia, Belgia, Grecia şi Franţa, se menţionează în comunicat.

Acest ajutor include medicamente şi echipamente medicale, esenţiale pentru a ajuta cetăţenii libanezi, în special persoanele strămutate.

Secretarul general al ONU cere încetarea „vărsării de sânge” în Fâşia Gaza şi Liban

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut sâmbătă încetarea „violenţelor şocante” şi a „vărsării de sânge” în Fâşia Gaza şi Liban, cu două zile înainte de împlinirea unui an de la lansarea pe 7 octombrie 2023 a atacului fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra teritoriului israelian.

Bombardamentele israeliene asupra Libanului au dus la strămutarea a cel puţin 1,5 milioane de persoane în doar două săptămâni, potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Acest ajutor oferit de UE face parte din pachetul total de aproximativ 104 milioane de euro decis anul acesta pentru a sprijini Libanul.

În plus faţă de atacurile aeriene, armata israeliană a lansat pe 30 septembrie o ofensivă terestră în sudul Libanului pentru a îndepărta Hezbollah, o mişcare şiită pro-iraniană, de zonele de graniţă care reprezintă fieful grupării şi pentru a opri lansarea de rachete către nordul Israelului.

După ce a slăbit gruparea Hamas, responsabilă pentru atacul de o amploare fără precedent din 7 octombrie 2023 asupra Israelului care a declanşat ostilităţile din Fâşia Gaza, Israelul a lansat un război deschis în Liban împotriva Hezbollah, un aliat al mişcării islamiste palestiniene. Preluare Agerpres

Cel mai intens bombardament al Israelului asupra Libanului. Cel puțin 4 lovituri puternice în sudul Beirutului

Israelul a efectuat în această noapte cel mai intens bombardament asupra Libanului, de la intensificarea, luna trecută, a campaniei împotriva grupării teroriste Hezbollah, susținute de Iran.

The post Uniunea Europeană trimite trei avioane cu ajutoare umanitare pentru populaţia din Liban appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *