„Viitorul umanității atârnă de un fir de păr”. Cercetătorii trag un semnal de alarmă privind starea planetei. 25 de semne vitale au atins valori alarmante

Un nou raport publicat în revista „Bioscience” trage un semnal de alarmă asupra stării critice a planetei, subliniind că „viitorul umanității atârnă de un fir de păr”. Cercetătorii au analizat 35 de „semne vitale ale Pământului”, dintre care 25 au atins valori alarmante, reflectând gravitatea crizei climatice. Studiul subliniază că planeta intră într-o nouă fază imprevizibilă a schimbărilor climatice, care aduce cu sine riscuri majore pentru viitorul vieții pe Terra.

Potrivit raportului, indicatorii critici includ creșterea populației umane și animale, emisiile de gaze cu efect de seră, creșterea concentrațiilor de dioxid de carbon și metan, precum și temperaturile record înregistrate la nivel global.

Populația umană crește cu aproximativ 200.000 de persoane zilnic, iar emisiile de gaze cu efect de seră ating noi maxime, alimentate de arderea combustibililor fosili și de activitățile agricole intensive.

Metanul, efecte devastatoare asupra atmosferei

Încălzirea globală a determinat o creștere semnificativă a temperaturii atât la nivelul oceanelor, cât și la suprafața Pământului. Metanul, un gaz cu un impact de 80 de ori mai mare decât dioxidul de carbon, este eliberat într-un ritm alarmant, având efecte devastatoare asupra atmosferei.

Oamenii de știință au analizat imagini din spațiu pentru a vedea cât de repede înverzește Antarctica. Ce au descoperit

Conform unei noi cercetări, părți din Antarctica înghețată se înverzesc datorită plantele într-un ritm alarmant, în timp ce regiunea este afectată de fenomene de căldură extremă, ceea ce stârnește îngrijorare cu privire la schimbarea peisajului de pe acest vast continent, potrivit unui articol publicat de CNN.

Cercetătorii avertizează că aceste emisii provin, în principal, din topirea permafrostului, activitățile agricole și industriale, precum și din depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor. Studiul arată că aceste schimbări climatice rapide contribuie la fenomene meteorologice extreme, cum ar fi uraganele și valurile de căldură, punând în pericol miliarde de vieți.

Viața pe Pământ, amenințată

„Suntem deja în mijlocul unor schimbări climatice bruște, care amenință viața pe Pământ într-un mod fără precedent”, a declarat William Ripple, coautor al studiului și profesor la Universitatea de Stat din Oregon.

Raportul subliniază și impactul social și economic al crizei climatice, avertizând asupra riscului de strămutare forțată a milioane de oameni și a destabilizării geopolitice. În acest context, cercetătorii consideră că epuizarea resurselor naturale reprezintă un pericol major pentru stabilitatea globală.

Schimbările climatice costă 16 milioane de dolari pe oră. Costurile până in 2050: 3,1 trilioane de dolari anual

Schimbările climatice costă lumea 16 milioane de dolari pe oră, arată un studiu alarmant despre impactuL economic al acestora. Un studiu realizat anul trecut arata că schimbările climatice provoacă daune economice semnificative la nivel global, cu un cost estimat de 16,3 milioane de dolari pe oră.

„Schimbările climatice sunt doar un simptom al unei probleme mai profunde – epuizarea ecologică”, susțin aceștia, adăugând că, fără acțiuni decisive, riscul unui colaps societal devine tot mai probabil.

Soluții propuse

Printre soluțiile propuse se numără reducerea treptată a populației prin educație și drepturile femeilor, protejarea și reîmpădurirea ecosistemelor, dar și integrarea educației despre schimbările climatice în programele școlare la nivel global.

„Numai printr-o acțiune îndrăzneață și transformatoare putem proteja planeta și asigura un viitor sigur pentru generațiile următoare”, au concluzionat cercetătorii.

The post „Viitorul umanității atârnă de un fir de păr”. Cercetătorii trag un semnal de alarmă privind starea planetei. 25 de semne vitale au atins valori alarmante appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *