La două luni de la începutul incursiunii militare ucrainene în regiunea Kursk, din Rusia, președintele Zelenski spune că doar presiunea pusă pe Moscova poate duce la pace. Despre situația militară a Ucrainei s-a discutat în Slovacia, în ședința comună de guvern a cabinetelor de la Kiev și Bratislava, în condițiile în care premierul slovac se opune aderării Ucrainei la NATO.
Armata ucraineană a bombardat un depozit rusesc de combustibili din Crimeea, regiune ocupată de Rusia în urmă cu 10 ani.
Potrivit presei ucrainene, peste 300 de oameni au fost evacuați din instalațiile petroliere din Feodosia, după izbucnirea unui incendiu.
În opinia președintelui Zelenski, presiunile militare puse asupra Rusiei, cum ar fi incursiunea din Kursk, pot fi în beneficiul Ucrainei.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Aceasta este o etapă foarte importantă a războiului. Ceva ce a ajutat ţara noastră şi continuă să o ajute. Ucrainenii au dovedit că pot împinge războiul în Rusia. Şi cu suficient sprijin din partea partenerilor noştri vom fi capabili să punem presiune pe Rusia în modul potrivit, pentru a face Rusia să simtă că războiul nu le va aduce nimic.
Rusia a continuat să bombardeze orașele ucrainene, în special în regiunea Donețk, dar și în Herson sau Kiev. Fragmente de rachete doborâte de apărarea ucraineană au căzut peste câteva blocuri din Kiev.
Cabinetele de la Kiev și Bratislava, ședință comună
Pe de altă parte, în orașul slovac Ujgorod au avut loc discuții între guvernele de la Kiev și Bratislava, pe teme economice și militare, conform TVRInfo.
Robert Fico, premierul Slovaciei: Suntem, dragă Denys, şi vom fi solidari cu Ucraina, care trece, în prezent, prin momente foarte dificile. Şi o voi spune deschis: vă dorim pace, cât mai curând posibil.
Premierul Robert Fico a declarat recent că se opune aderării Ucrainei la NATO, atât timp cât el va fi la șefia guvernului de la Bratislava.
În schimb, președintele Cehiei a spus, vara aceasta, că Ucraina ar putea intra în NATO, chiar dacă o parte a teritoriului său este ocupat de Rusia. Kremlinul a replicat că nu există baze reale pentru un astfel de scenariu.