Washingtonul aprobă vânzarea de rachete Taiwanului, în valoare de peste un miliard de dolari

Statele Unite au anunţat vineri că au aprobat vânzarea către Taiwan a unor sisteme de rachete sol-aer pentru un total de peste un miliard de dolari, o tranzacţie care ar putea irita Beijingul, relatează AFP., preluată de Agerpres.

Vânzarea, care mai trebuie validată de Congres, include diverse sisteme antiaeriene, printre care NASAMS şi 123 de rachete, potrivit agenţiei americane responsabilă cu vânzarea echipamentelor militare în străinătate. Această tranzacţie se ridică la 1,16 miliarde de dolari.

O altă vânzare anunţată vineri se referă la sisteme radar pentru o sumă totală de 828 de milioane de dolari. Echipamentul va fi preluat direct din stocurile US Air Force.

Statele Unite nu recunosc Taiwanul ca stat şi consideră Republica Populară Chineză singurul guvern legitim, dar, cu toate acestea, oferă Taipeiului un ajutor militar important, notează sursa citată.

Beijingul se opune regulat sprijinului american adus Taiwanului şi acuză Washingtonul că se amestecă în treburile sale.

China continentală consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale, pe care încă nu a reuşit să o reunifice cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil chinez, în 1949.

Ea spune că favorizează o „reunificare paşnică” cu insula, guvernată de un sistem democratic. Dar nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei militare şi trimite în mod regulat nave de război şi avioane de luptă în jurul teritoriului.

La mijlocul lunii octombrie, Taiwanul a detectat un număr record de 153 de avioane chineze într-o singură zi lângă insulă, la sfârşitul unei zile de manevre militare chineze.

Cu o lună mai devreme, Beijingul a sancţionat companii americane din domeniul apărării, drept represalii la aprobarea de către Washington a vânzării de echipamente militare către Taiwan.

The post Washingtonul aprobă vânzarea de rachete Taiwanului, în valoare de peste un miliard de dolari appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *