Zeci de poliţişti mobilizaţi în urma unei farse la 112. O adolescentă din Zărnești a mințit că este răpită de pe stradă

O provocare iresponsabilă, lansată de pe o rețea de socializare, a dus la mobilizarea a zeci de polițiști în Zărnești. O adolescentă a sunat la 112 și a anunțat că este răpită de pe stradă. În realitate însă, a fost doar o glumă proastă, o farsă, ca urmare a unei provocări online. Părinții sunt acum trași la răspundere pentru ce a făcut copila.

Fata de 13 ani din Zărnești a fost provocată pe o rețea de socializare să alerteze Poliția și să spună că a fost rapită. A sunat la 112 și a declarat că a fost luată cu forța de persoane necunoscute și urcată într-o mașină. N-a dat alte detalii cerute de operator și nici n-a mai răspuns la apelurile repetate ale celor de la Serviciul 112. A închis telefonul și a aruncat cartela SIM. Aproape 100 de polițiști din diverse structuri ale secțiilor din Brașov, Zărnești și Râșnov au fost trimiși să o salveze.

Deși au avut foarte puține informații, polițiștii au reușit să identifice locația – cartierul Săticel din Zărnești – și telefonul de pe care a fost dat apelul. Așa au aflat și cine este persoana care a sunat la 112. Au găsit-o pe copilă acasă, cu familia.

Polițiștii au stabilit că fata nu a fost nicio secundă într-o situație dificilă.

Daniel Zontea, purtător de cuvânt, IPJ Braşov: Orice apel fals la 112 implică mobilizarea unor resurse umane și logistice și poate întârzia reacția în situații reale de urgență.

STS: Peste 163.000 de apeluri abuzive la 112 în prima parte a anului. O persoană a sunat de 15.000 de ori

Peste un milion şi jumătate din apelurile de la 112 recepţionate de la începutul anului şi până în prezent au fost efectuate de persoane care fie au sunat din greşeală, fie nu au spus nimic la telefon, fie au fost apeluri abuzive.

Psihologii vin cu explicații: nu toți adolescenții înțeleg consecințele, în cazul unor astfel de acțiuni.

Gabriel Biberi, psiholog: În general, adolescenții se îndepărtează de valorile familiei și cad ușor în plasa celor care vor să profite de naivitatea lor. Toate aceste lucruri vin dintr-o nevoie de afirmare socială, nu cred că sunt conștienți pe deplin de consecințele care pot apărea.

Fata are doar 13 ani, așa că nu răspunde penal, în schimb părinții riscă să fie sancționați pentru că n-au supravegheat-o.

A fost deschis un dosar penal pentru inducerea în eroare a organelor judiciare, faptă pedepsită cu până la 3 ani de închisoare.

Autoritățile le atrag atenția părinților să fie atenți la activitatea copiilor în mediul online și să le explice consecințele grave care pot apărea în urma unor astfel de provocări iresponsabile.

La numărul 119 destinat copiilor se pot semnala cazurile de abuz, exploatare, violență, dar și neglijare.

O Europă – un singur număr! 112 salvează viața, proprietatea și mediul!

11 februarie este Ziua Europeană a Numărului unic de urgenţă 112, număr gratuit si valabil în toate ţările UE

The post Zeci de poliţişti mobilizaţi în urma unei farse la 112. O adolescentă din Zărnești a mințit că este răpită de pe stradă appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *