Zegrean despre decizia CCR în cazul Șoșoacă: Este excesivă. Nu poți lua drepturile unei persoane pentru că este eurosceptică

Decizia Curții Constituționale privind invalidarea candidaturii Dianei Şoşoacă este una „excesivă”, pentru că, oricând se va pune problema analizei vreunei candidaturi, va fi invocată această decizie, este de părere fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean. El a vorbit pe această temă la emisiunea ”Prim Plan”, aseară, la TVR Info.

Augustin Zegrean: Este o decizie excesivă, s-a mers prea departe cu aprecierile. Deciziile Curții trebuie să fie constituționale și să aibă în vedere Constituția pentru că, în România, respectarea Constituției este obligatorie. Cei care emit legile, le votează și cei care le aplică trebuie să le respecte inclusiv judecătorii CCR. Motivarea este excesivă pentru că nu poți opri candidatura unei persoane pentru că este eurosceptică. Nu era un pericol pentru democratie cum susține CCR. Nu pericolul acesta trebuie avut în vedere. Constituția prevede în ce situații un cetățean român nu poate candida la o funcție în stat. Nici unul dintre motivele care sunt prevăzute în Constituție și legi care ar putea să o împiedice la candidatură nu a fost încălcat sau nu există dovezi că ar fi fost încălcate.

Curtea Constituțională și-a motivat luni seara decizia prin care a invalidat candidatura Dianei Şoşoacă la preşedinţie. Judecătorii CCR consideră că şefa S.O.S. România a arătat în declaraţiile şi acţiunile ei publice că nu respectă Constituţia, care garantează apartenenţa României la Uniunea Europeană și NATO și atașamentul faţă de valorile Occidentului.

Cel mai important argument din lungă motivare a CCR e legat de intenția declarată a Dianei Șoșoacă de a scoate România din NATO și Uniunea Europeană. Discursul public al Dianei Șoșoacă pune astfel la îndoială, potrivit motivării, angajamente și valori ale României consfințite în legea fundamentală.

Judecătoarea Iulia Scântei, propusă de PNL, a făcut opinie separată, iar motivele invocate de Curte au stârnit critici dure din partea liberalilor și a opoziției.

The post Zegrean despre decizia CCR în cazul Șoșoacă: Este excesivă. Nu poți lua drepturile unei persoane pentru că este eurosceptică appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *