Zelenski se va întâlni, din nou, cu liderul de la Casa Albă, la reuniunea grupului Ramstein din Germania

Preşedintele Ucrainei a avertizat că situaţia de pe frontul din est, în special din regiunea Doneţk, este dificilă, în condiţiile în care Rusia a ocupat un oraş strategic. Abia revenit din Statele Unite, cu ocazia Adunării Generale a ONU, unde a discutat cu preşedintele Joe Biden despre planul de victorie, Zelenski se va întâlni, din nou, cu liderul de la Casa Albă. Discuţiile vor avea la finalul acestei săptămâni, la reuniunea grupului Ramstein, din Germania, când Zelenski va milita din nou pentru acceptul de a lovi ţinte din Rusia cu rachetele cu rază lungă de acţiune.  Rusia, la rândul său, a trecut la ameninţări nucleare.

Armata rusă a scos din buncăre rachetele capabile să poarte încărcătură nucleară, potrivit presei de la Moscova. O măsură de intimidare, care are loc cu câteva zile înainte de venirea în Europa a preşedintelui american Joe Biden.

În contextul în care Rusia îşi modifică doctrina nucleară, ministerul Apărării de la Moscova difuzează imagini, la modul demonstrativ ale ultimelor exerciţii cu armele strategice. Unităţi mobile de lansare a rachetelor Yars au fost scoase în teren în regiunea Novosibirsk pentru „a executa misiuni de patrulare, sarcini de lungă durată şi pregătire în eventualitatea unui conflict”.

Rachetele YARS RS 24, denumite de NATO SS 29, sunt rachete nucleare strategice cu o rază de acţiune de 12 mii de kilometri. Adică de două ori distanţa Novosibirsk-Londra. Aceste arme au o precizie de 250 de metri.

Reuniunea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, cunoscut sub numele de grupul Ramstein, ar putea aduce propuneri pentru noi paşi în sprijinul Kievului, potrivit Washington Post, care citează diplomaţi occidentali. Aceşti paşi ar însemna o viitoare aderare a Ucrainei la NATO, potrivit sursei citate.

Întâlnirea liderilor din cele aproximativ 50 de state aliate, de la baza aeriana Ramstein din Germania, îi va aduce din nou faţă în faţă pe preşedintele Joe Biden şi cel ucrainean, Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski: Îi invităm pe partenerii noştri să definească modul  în care văd ei încheierea acestui război, locul Ucrainei în arhitectura de securitate globală. Vom încerca să îi convingem pe partenerii noştri, la viitoarea reuniune de la Ramstein, de nevoia urgentă pentru întărirea semnificativă a capabilităţilor şi poziţiilor în momentul de faţă, în perioada lunilor de toamnă.

Recent, publicaţia Financial Times a scris, citând surse din mediul diplomatic, că guvernul ucrainean şi aliaţii săi occidentali iau în considerare un posibil compromis pentru aderarea Kievului la NATO. Ar urma să fie o aderare după modelul german, adică o Ucraină fără teritoriile ocupate de Rusia, aşa cum Republica Federala Germania a aderat la NATO în 1955, iar după reunificare, în 1990, şi teritoriile din fosta Germanie comunistă au devenit spaţiu al Alianţei.

Kievul a negat insistent ipoteza vehiculată de Financial Times.

The post Zelenski se va întâlni, din nou, cu liderul de la Casa Albă, la reuniunea grupului Ramstein din Germania appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *