În fiecare an, la 19 noiembrie, se marchează Ziua mondială a toaletei („World Toilet Day”), cu scopul de a atrage atenţia asupra faptului că circa 3,5 miliarde de oameni de pe glob trăiesc fără acces la canalizare. Se doreşte, de asemenea, abordarea crizei globale de salubritate, pentru a atinge obiectivul 6.2 de dezvoltare durabilă (ONU): apă şi canalizare pentru toţi până în 2030, conform https://www.worldtoiletday.info/.
Tema zilei în 2024 este „Sanitation for peace”, cu referire la faptul că salubritatea este în centrul vieţii noastre şi, prin urmare, ar trebui să fie un aspect sigur şi securizat. Cu toate acestea, pentru miliarde de oameni, salubritatea este ameninţată de conflicte, schimbări climatice, dezastre şi neglijenţă. „Toalete sigure pentru toţi până în 2030” este şi una dintre ţintele Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 6. De aceea, o acţiune mai rapidă pentru îmbunătăţirea şi protejarea accesului oamenilor la canalizare este esenţială pentru construirea unei lumi mai echitabile şi mai paşnice, informează https://www.un.org/.
Tot cu privire la tema din 2024, organizatorii arată că evenimentele meteorologice extreme, conflictele şi dezastrele pot distruge, deteriora sau perturba serviciile de salubritate. Când sistemele de toaletă nu funcţionează sau nu există, deşeurile umane netratate se răspândesc în mediu, declanşând boli mortale precum holera. De aceea, guvernele trebuie să se asigure că serviciile de canalizare şi apă sunt rezistente, eficiente şi accesibile tuturor.
Tema din 2023 a fost „Accelerating Change”.
În martie 2023, la Conferinţa ONU privind apa, a fost adoptată Agenda de acţiune pentru apă, un set de angajamente existente şi noi, făcute de guverne, companii, organizaţii, instituţii şi coaliţii, în sensul luării de măsuri rapide în domeniul salubrităţii şi al apei.
Statisticile alarmante atrag atenţia asupra faptului că cei care trăiesc fără servicii de salubritate sigure se confruntă adesea cu multe forme de discriminare. Acest neajuns poate fi depăşit în timp prin accesarea şi gestionarea serviciilor de salubritate sau prin îmbunătăţirea instalaţiilor actuale.
Mai mult, la nivel mondial, suntem departe de a atinge obiectivul de dezvoltare durabilă al ONU (ODD 6), care garantează accesul tuturor la apă şi canalizare şi asigurarea unui management durabil pentru resursele de apă, scrie site-ul https://www.un.org/.
În prezent, 3,5 miliarde de oameni trăiesc fără toalete şi câteva sute de milioane de persoane îşi fac nevoile în aer liber. De asemenea, în fiecare zi, peste 800 de copii mor din cauza diareei determinate de apa nesigură, insalubritate şi igiena precară. Impactul unei astfel de expuneri la materiile fecale umane are efecte devastatoare asupra sănătăţii publice, condiţiilor de viaţă şi de muncă, nutriţiei, educaţiei şi productivităţii economice mondiale, atrage atenţia ONU. Astfel, Organizaţia Naţiunilor Unite îşi propune prin Obiectivul de dezvoltare durabilă numărul 6 (ODD 6) să garanteze ca până în 2030 nimeni să nu îşi mai facă nevoile în aer liber şi toţi să aibă acces la toalete şi canalizare. Dacă acest obiectiv nu este atins, întreaga Agendă 2030 pentru dezvoltare durabilă este compromisă, conform site-ul https://www.worldtoiletday.info/..
Ziua de 19 noiembrie a fost desemnată de ONU ca Ziua mondială a toaletei, în iulie 2013, prin Rezoluţia „Igiena pentru toţi”. Rezoluţia prevede ca statele membre ale ONU, precum şi părţile interesate relevante să încurajeze schimbarea comportamentală şi punerea în aplicare a politicilor de creştere a accesului la salubritate în rândul celor săraci, împreună cu un apel pentru a pune capăt practicii defecării în aer liber, pe care o consideră extrem de dăunătoare pentru sănătatea publică. Accesul la igienă este, de asemenea, o problemă primară de demnitate şi de siguranţă a femeilor, care nu ar trebui să rişte să fie victime ale violurilor şi abuzurilor din cauza lipsei accesului la o toaletă, care oferă intimitate, scrie site-ul https://www.un.org/.
Preluare: Agerpres
The post 19 noiembrie, Ziua Mondială a Toaletelor. 3,5 miliarde de persoane nu beneficiază de servicii de salubritate sigure appeared first on tvrinfo.ro.