Atenție la produsele de post! Biserica, dar și nutriționiștii recomandă credincioșilor să renunțe pe cât posibil la alimentele procesate și să mânânce cât mai simplu

Vinerea viitoare începe postul Crăciunului și sute de mii de credincioși își vor schimba regimul alimentar. Comercianții s-au adaptat și au pus la vânzare produse specifice de post. Dar inspectorii pentru protectia consumatorilor ne pun în gardă – multe dintre ele conțin în realitate ingrediente ”de dulce”. Sfatul Bisericii e să renunțăm pe cât posibil la produsele procesate și să mâncăm cât mai simplu. E și recomandarea nutriționiștilor.

Oficialii de la ANPC lansează un avertisment cu câteva zile înainte de Lăsata Secului. Consumatorii care țin post sunt îndemnați să citească cu atenție etichetele produselor comercializate ca fiind de post. Multe dintre ele conțin lapte praf, zer praf sau pudră de ou. Se recomandă citirea atentă a etichetelor pentru a vedea compoziția și data expirării, inclusiv pentru produsele porționate de vânzător. La rândul lor, reprezentanții Bisericii ne sfătuiesc să ne întoarcem pe durata postului la alimentele simple și testate de trecerea vremii.

Prin telefon, Gabriel Cazacu – preot: Mâncarea de post, mai ales cea modernă, foarte procesată, din păcate conține foarte multe elemente chimice, deci dăunătoare în primul rând trupului. Vă îndemnăm ca în această perioadă, căutările dvs în ceea ce ține de hrană să ne ducă la origini, mâncăm simplu, ceea ce binecuvântează biserica, ceea ce mâncau bunicii noștri.

Sfatul preotului e aproape identic cu al nutriționiștilor. În timpul postului avem nevoie de echilibru alimentar, ceea ce înseamnă nu doar atenția la sursele de proteină, ci și a alimentelor ultraprocesate.

Prin telefon, Lygia Alexandrescu – nutritionist: Mă refer la cutiile metalice, de aluminiu care conțin acele pateuri vegetale, foarte gustoase de altfel, care nu au nicio legătură cu natura. Orice etichetă alimentară care începe cu cuvântul „apă” înseamnă un produs alimentar foarte procesat. Mult sodiu, potențiator de gust, de culoare. Ideal e să ținem postul ca odinioară, să ne gătim alimente de la zero, așa cum făceau bunicile noastre.

Consumatorii care țin post sunt conștienți de riscuri și spun că verifică etichetele produselor.

Informațiile cele mai importante de pe etichetele produselor de post sunt, potrivit nutriționiștilor, conținutul de grăsimi saturate, în produsele care conțin margarină și uleiuri vegetale hidrogenate, și numărul de aditivi alimentari.

The post Atenție la produsele de post! Biserica, dar și nutriționiștii recomandă credincioșilor să renunțe pe cât posibil la alimentele procesate și să mânânce cât mai simplu appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *