Anchetele în urma decesului băiatului de 16 ani de peritonită la Spitalul din Târgu Jiu continuă. Reprezentanţii unităţii medicale susţin că au cerut Colegiului Medicilor încă de la 1 noiembrie o clarificare privind acordarea asistenţei medicale de urgenţă minorilor, dar nu au primit un răspuns nici până în ziua de azi. Între timp, ministrul Sănătăţii cere instituțiilor să spună dacă medicii aveau sau nu competența să îl opereze pe băiat şi spune că managementul spitalului trebuie să își asume decizia.
Conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu a trimis, chiar la începutul acestei luni, o adresa către Colegiul Medicilor Gorj în care solicită un punct de vedere cu privire la asigurarea asistenței medicale chirurgicale pacienților pediatrici care se prezintă la Urgențe.
Mihaela Țicleanu, purtător de cuvânt, Spitalul Târgu Jiu: Directorul medical a transmis medicilor că până la primirea răspunsului de la Colegiul Medicilor Gorj, cazurile de urgență să fie rezolvate. În data de 14 noiembrie a fost transmisă aceeași solicitare și către Colegiul Medicilor din România. De la niciunul dintre colegi nu a fost încă primit un răspuns.
Şefa Colegiului Medicilor din România spune că a aflat abia ieri de solicitarea de la Târgu Jiu și instituția pe care o conduce urmează să formuleze un răspuns.
Cătălina Poiană, președinte, Colegiul Medicilor din România: Răspunsul pe care Colegiul medicilor din România îl va da este în sensul în care profesia medicală se exercită în limitele competenței, exceptând cazurile de urgență majoră, care pun în pericol viața pacientului. În adresa respectivă este precizat fapt că la Târgu Jiu este compartiment chirurgie periatrica în cadrul unei secții chirurgie, în care sunt doi medici, ambii în concedii.
Ministrul Sănătății consideră că va fi de folos pe viitor ordonanța dată joi, care prevede că în situaţii de urgenţă copiii şi tinerii sub 18 ani pot fi trataţi de medici cu specialităţi similare celor pediatrice.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Eu nu cred că cei care refuză să-și trateze pacienții aflați în situație critică nu o fac pentru că nu au avut cursuri. Nu cred că era problema legată de cunoaștere, mai ales că mai făcuse. din moment ce cineva mai acordase acest tip de asistență medicală altora care se aflau în situația asta, deci cunoștea că poate, ulterior nu mai putea.
Președinta Colegiului Medicilor din România crede că ce s-a întâmplat în Gorj este un caz izolat. Pe 11 noiembrie, adolescentul de 16 ani a murit de peritonită în spitalul de la Târgu Jiu, pentru că medicul de gardă ar fi refuzat să-l opereze. Colegiul Medicilor are în desfășurare propria anchetă, iar poliția a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.
Vă reamintim, la numărul de urgență 119 pot fi semnalate cazurile de abuz, neglijare ori violență asupra copiilor.
The post Băiat de 16 ani, mort de peritonită. Anchetele continuă. Colegiul Medicilor, încă fără răspuns appeared first on tvrinfo.ro.