Călin Georgescu, inginer de profesie, a fost înalt funcționar în două ministere şi a avut funcţii de conducere în organizaţii internaționale. Este unul dintre liderii europeni ai Clubului de la Roma. Candidatul-surpriză al acestor alegeri, Călin Georgescu a făcut declarații pro-ruse, antisemite și anti-occidentale pentru care are și un dosar penal. S-a declarat adept al suveranismului și susţine reintroducerea stagiului militar obligatoriu.
Născut pe 26 martie 1962 în cartierul Cotroceni din București, Călin Georgescu este inginer, doctor în știința solului, expert în dezvoltare durabilă și absolvent al unui program postuniversitar la Colegiul Național de Apărare „Carol I”.
După doi ani de stagii de pregătire pe probleme de mediu, în Marea Britanie și în Statele Unite, Georgescu a lucrat în Ministerul Mediului în Guvernul Stolojan. Și-a început cariera diplomatică în anul 2000, în Ministerul de Externe, ca director al Direcției Organizații Economice Internaționale.
Călin Georgescu, câștigătorul turului 1 la alegerile prezidențiale: Adevăratul cutremur urmează și va fi unul economic
25 noiembrie 2024, 16:35 (actualizat 25 noiembrie 2024, 19:06)
A coordonat în paralel și programul Națiunilor Unite privind Dezvoltarea Durabilă și a devenit Coordonator al guvernului român pentru Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă.
În câțiva ani a fost numit raportor special al Biroului ONU al Înaltului Comisar pentru drepturile omului și ales președinte al Centrului European de Sprijin din Elveția, al Clubului de la Roma.
S-a lansat ca tehnocrat pe scena politică românească
În calitate de lider european al acestei organizații s-a lansat ca tehnocrat pe scena politică românească. Cu un discurs în favoarea deschiderii colaborării cu Asia.
Călin Georgescu, candidat independent la preşedinţia României, declarație din Jurnal Economic, 18.03.2011: Toți vor să coopereze cu micii dragoni, cu Asia, cu China în mod special și atunci România este una dintre țările care, prin hazardul naturii, cum a fost plasată, conectează la continentul asiatic, pe două mari și atunci poate veni un centru euroasiatic de unde poate să fie o comunicare perfectă, România nu este doar europeană, este euroasiatică.
A fost de trei ori ”în cărți” pentru funcția de prim-ministru. În 2011, 2012, ca variantă în locul lui Emil Boc, și în 2021, din partea AUR.
Fost membru al acestei formațiuni, Georgescu a promovat un discurs antioccidental, pro-Putin și prolegionar. Și a minimalizat pandemia de coronavirus.
Dosar penal pe numele lui Călin Georgescu
În 2022, pe numele său a fost deschis un dosar penal pentru delict de opinie referitoare la mareșalul Antonescu și la capii legionarilor.
Din 2021 și până în prezent, Călin Georgescu este Lector la Facultatea de Știinte a Universității din Pitești.
Și-a anunțat intrarea în cursa prezidențială ca independent.
Potrivit site-ului personal, tatăl lui Călin Georgescu a fost inginer și ofițer de artilerie, fondatorul Cadastrului Funciar. Iar mama sa a lucrat la Institutul de Geodezie și a fost o vreme secretara ministrului Agriculturii.
Călin Georgescu este căsătorit din 2006 cu Cristela Georgescu, expert în domeniul sănătății naturale, și are trei băieți.
Rezultate finale. Călin Georgescu și Elena Lasconi, în turul doi al alegerilor prezidențiale
25 noiembrie 2024, 16:16 (actualizat 25 noiembrie 2024, 19:07)
The post Călin Georgescu s-a lansat ca tehnocrat pe scena politică românească, a fost membru AUR, apoi anunțat intrarea în cursa prezidențială ca independent appeared first on tvrinfo.ro.