Denuntatorul generalului SRI Florian Coldea, omul de afaceri Catalin Hideg, nu va mai fi judecat de judecatoarea care l-a executat pe dusmanul lui Florian Coldea, colonelul SRI Daniel Dragomir. Decizia a fost luata joi, 7 noiembrie 2024, de Inalta Curte.
Concret, judecatoarele ICCJ Lia Savonea, Adriana Ispas si Valerica Voica au admis cererea omului de afaceri Catalin Hideg de stramutare a cauzei in care acesta a fost trimis in judecata de Parchetul European (condus de partenera de Binom a lui Coldea, Laura Kovesi).
Astfel, dosarul lui Hideg urmeaza sa fie solutionat de Curtea de Apel Cluj (nu a fost aleasa o curte de apel de langa Bucuresti intrucat legea de functionare a Parchetului European prevede patru curti de apel competente sa solutioneze apelurile dosarele structurii: curtile de apel din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara).
Solutia de stramutare a dosarului este una cat se poate de normala si de corecta, in opinia noastra, caci mentinerea cauzei la Curtea de Apel Bucuresti ar fi ridicat mari semne de intrebare in ceea ce priveste credibilitatea procesului. Afirmam acest lucru avand in vedere cel putin doua aspecte, conform Luju.ro.
In primul rand: credibilitatea intregului proces ar fi fost afectata in conditiile in care Hideg ar fi fost judecat de o instanta unde cei pe care acesta i-a denuntat – si anume, generalul SRI Florian Coldea (foto stanga, fost prim-adjunct SRI), generalul SRI Dumitru Dumbrava (foto dreapta, fost director al Directiei Juridice din SRI) si avocatul Doru Traila – ar fi promis interventii pentru obtinerea unei solutii favorabile in apel, asa cum DNA acuza in cauza in care cei trei (impreuna cu afaceristul Dan Tocaci) au fost inculpati pentru trafic de influenta. Cu alte cuvinte, Hideg ar fi fost judecat intr-o instanta in care Coldea, Dumbrava si Traila ar fi sustinut ca au influenta.
Or, pana in prezent nu au fost identificati judecatorii cu care Coldea si Dumbrava ar avea legaturi, fiind posibil ca printre acestia sa se numere chiar magistratii care il judeca pe Hideg, magistrati care ar fi putut pronunta o decizie care sa ii ajute apoi pe Coldea si Dumbrava in dosarul acestora de la DNA. Nu este o certitudine, ci o ipoteza, care insa prin stramutarea dosarului a fost eliminata.
In al doilea rand, si cel mai important din punctul nostru de vedere: solutia de stramutare este cat se poate de corecta intrucat Catalin Hideg ar fi fost judecat de o judecatoare a carei impartialitate a fost pusa sub semnul intrebarii de la izbucnirea dosarului “Hideg-Coldea-Dumbrava”.
Ne referim la judecatoarea Mariana Constantinescu (in complet cu judecatoarea Corina Ciobanu). Iar motivul pentru care planeaza suspiciuni asupra impartialitatii acesteia este faptul ca Mariana Constantinescu a fost cea care l-a executat chiar pe dusmanul lui Florian Coldea, colonelul SRI Daniel Dragomir.
Mai precis, Constantinescu a intrat in complet de divergenta si a inclinat balanta in sensul condamnarii lui Dragomir, intr-un dosar cusut cu ata alba. O condamnare primita de Daniel Dragomir dupa ce acesta a facut dezvaluiri grele despre modul de functionare al Binomului DNA-SRI condus de Kovesi si Coldea.
Minuta incheierii ÎCCJ (dosar 1664/1/2024):
“Admite cererea formulata de petentii Hideg Robertino Catalin si Sanimed International Impex SRL si dispune stramutarea judecarii cauzei ce formeaza obiectul dosarului nr. 27485/3/2022 al Curtii de Apel Bucuresti – Sectia I penala, la Curtea de Apel Cluj, instanta careia i se va trimite dosarul.
Mentine actele procedurale indeplinite in fata Curtii de Apel Bucuresti. Cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea cererii de stramutare raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 7 noiembrie 2024”.