Când îi intrebi ce şi-ar dori de la viitorul preşedinte, oamenii îţi vorbesc despre salarii şi pensii mai mari, despre sănătate şi educaţie mai bune, despre condiţii de muncă decente în România, care să ţină tinerii în ţară. Pentru că acestea sunt preocupările lor reale, de zi cu zi, indiferent unde trăiesc, la sat sau la oraş. Însă cei mai mulţi se declară dezamăgiţi şi lipsiţi de speranţa în mai bine.
„Este destul de greu să mai avem așteptări. Așteptări clar avem, toți vrem mai bine, din păcate nu prea mai vedem binele în ziua de astăzi. Suntem o țară care nu luptăm pentru cetățenii noștri, parcă nu ne pasă.”
E multă dezamăgire în satele unde echipa TVR a stat de vorbă cu oamenii. În zona de deal a județului Buzău, în comunele Tisău și Verneşti, localnicii știu exact ce vor de la viitorul președinte.
E nevoie de locuri de muncă, de salarii mai mari, de alimente mai ieftine și de drumuri mai bune, spun ei, dar nu cred că glasul lor va fi auzit la București.
„Ce așteptări să am? Ce a fost până acum asta o să fie și în continuare.”
„- Să nu ne mai mărească în primul rând taxele. Alimentele deja s-au scumpit iarăși foarte mult. Nu știu ce o vrea viitorul președinte, mă gândesc că poate o fi mai bine, dar nu știm.
– Aveți îndoieli?
– Am, foarte multe.”
„- Să trăim mai bine, copiii, că sunt mai mici (…) să aibă salarii, să aibă (…) condiții pe la școală.
– Spuneți că președintele ar trebui să se implice în educație mai mult?
– Da, peste tot, de-aia e președinte, peste tot să se implice, de aia îl votăm. De aia îl votăm, nu? Nu îl votăm ca să ne susțină? Și eu sunt în curtea mea și eu fac toată curtea, dacă sunt în curte, am grijă de toată curtea, așa și el să aibă grijă de toată țara, nu?”
„Să țină mai mult cu oamenii decât cu buzunarul lor, să zic așa. (…) Să ofere mai multe locuri de muncă, să mărească salariile, în primul rând, că noi trăim pe niște salarii mizere față de ale lor (…). Și infrastructura. Să facă cât mai multe lucruri ca să ne dezvoltăm noi și să tragem pentru noi. (…) Noi suntem nevoiți să plecăm din cauza situației financiare, din cauza traiului pe care îl avem în România, neajunsurilor, nu neapărat că nu avem școală sau nu avem facultăți, sau nu știm să vorbim.”
La câteva zeci de kilometri distanță, în centrul Buzăului, se schimbă doar peisajul, nu și nevoile locuitorilor.
Condiții mai bune pentru tineri ca să nu mai plece din țară, locuri de muncă și un trai mai bun. Asta vor și oamenii care trăiesc în orașe.
Dar și în cazul lor, speranțe pentru mai bine sunt puține.
„Nici nu știm pe cine să votăm, că toți, până în votare, ne dau, ne fac, ne dreg, și de fapt nu face nimeni nimic.”
„- Ce așteptări aveți de la viitorul președinte?
– Sincer, ceva ce cred că nu s-a făcut până acum: corectitudine.”
„Nimeni nu a făcut nimic semnificativ. Pe plan intern să se preocupe mai mult de soarta cetățenilor, împreună cu viitorul guvern. Împreună ar trebui să conlucreze astfel încât să crească nivelul de trai și să fim într-adevăr acea țară europeană pe care ne-am dorit-o încă de la intrarea în Uniune și am rămas doar cu speranțele.”
„Am o singură părere care cred că este unanimă pentru toată lumea: o viață mai bună pentru locuitorii acestei țări.”
„Să fie mai activ, să se implice în comunitatea noastră de români, chiar și pentru cei de aici și cei din diaspora. Că mereu s-a bătut monedă că aducem oamenii acasă, aducem copiii acasă. Ceea ce nu este posibil.”
„Un trai mai bun, servicii pentru tineret, o specializare, cum se făcea înainte, o profesională, o specializare iar pentru tineret, când iese din școală să poată să intre la un serviciu.”
„Să scăpăm de sărăcie, să ne dea locuri de muncă, piața mai ieftină, să vizionăm și noi un film, să mergem și noi într-un parc ca lumea, deci treburi de genul ăsta, adică traiul nostru să fie mai bun, cum e în alte țări să fie și la noi.”
The post Ce așteptări au românii de la următorul președinte appeared first on tvrinfo.ro.