Chirurgi pediatri din Turcia au venit în România să împărtășească din experienţa lor. Ce le-au transmis colegilor români

Înainte de a opera copii, echipa de medici trebuie să fie și calmă, nu doar bine pregătită. Sunt reguli aplicate de chirurgi care au făcut sute de transplanturi de ficat pediatrice sau care „repară” inimi la o zi de la naştere. La noi, chirurgia e aleasă de tot mai puţini absolvenţi de medicină. Iar, la copii, provocarea bisturiului e şi mai mare. Cele mai noi tehnici se aplică în Turcia, iar chirurgi de acolo au venit în România să împărtășească din experienţa lor.

Profesorul Kamil Polat a realizat peste două mii de transplanturi hepatice, iar peste 300 dintre acestea, la copii. În lume, sunt mai puţin de 10 chirurgi cu un astfel de palmares. Cel mai mic avea pacient avea doar 2 luni şi 4 kilograme la momentul operației.

Prof. dr. Kamil Yalcin Polat, medic chirurg, şef centru de transplant hepatic, Turcia: Este foarte delicat şi foarte riscant şi post-operator. Şi tehnică pe care o aplici acestor copii este deosebită, specială. În momentul în care întru în sala de operaţiemă detaşez de absolut orice sentiment.

Pentru un copil de 3 ani cu insuficienţă hepatică severă, echipa nu a dormit 36 de ore. Nu au mai simţit nici urmă de oboseală când l-au văzut salvat de la moarte cu ficatul pe care i l-au transplantat de la mamă.

Prof. dr. Kamil Yalcin Polat, medic chirurg, şef centru de transplant hepatic, Turcia: Acum, acest copil studiază la Londra, Şi în fiecare an, la dată transplantului, îmi trimite mesaje de ziua lui. Dată transplantului este pentru el o nouă zi de naştere. Este o bucurie imensă, un lucru pe care eu îl trăiesc foarte des pentru că se formează legături de familie care durează ani de zile după astfel de proceduri.

Şi pentru Hakan Ceyran, pacienţii sunt precum copiii săi. Profesorul „repară” inimi şi de bebeluşi veniţi pe lume de numai 12 ore. La aniversarea operaţiei, cei mai mulţi îl sună. Primul pe care l-a salvat are acum 37 de ani şi doi copii.      

Prof. dr. Hakan Ceyran, medic chirurg, şef centru de chirurgie cardiovasculară pediatrică, Turcia: Eu am doi copii, iar atunci când erau mici, nu am reuşit să-mi exprim sentimentele foarte intens, să-i îmbrăţişez foarte strâns, pentru că, de fapt, ceilalţi copii pe care îi operăm şi erau în stare critică în Terapie Intensivă erau ca şi copiii mei. În momentul în care iau aceşti copii din braţele mamelor, imediat e această apropiere sufletească. Îl primeşti că pe propriul tău copil.

Cele mai noi tehnici chirurgicale şi aparatele care protejează organele copiilor contribuie la succesul operaţiei. Contează însă enorm şi starea de spirit.

Prof. dr. Hakan Ceyran, medic chirurg, şef centru de chirurgie cardiovasculară pediatrică, Turcia: În ziua operaţiei, dimineaţa, începem optimişti şi energici, toată echipa. Nu vorbim absolut nimic negativ. Nu întrăm în nicio discuţie contradictorie. Nu dăm voie.

Conf. dr. Fulya Kamit, medic ATI pediatru, Turcia: Să fii singur e cel mai rău lucru. Poţi să faci lucruri de-a dreptul miraculoase, dar după aceea, dincolo de sala de operaţie, dacă o asistentă medicală face o greşeală, s-a dus totul. Echipa este cea mai importantă.

Dr. Cristina Berteanu, medic primar ATI, director medical spital: Este importantă şi implicarea familiei. Şi foarte important, pe lângă tehnologia revoluţionară, este echipa multidisciplinară, unitatea echipei.

Specialiştii turci speră să le poată împărtăşi mai mult din experienţa lor colegilor care salvează vieţi de copii în România.

The post Chirurgi pediatri din Turcia au venit în România să împărtășească din experienţa lor. Ce le-au transmis colegilor români appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *