Preşedintele Partidului Naţional Conservator Român, Cristian Terheş, a anunţat, miercuri, că a contestat la Curtea Constituţională rezultatul alegerilor prezidenţiale şi a cerut anularea primul tur de scrutin pe motiv că reprezentanţii USR au continuat campania electorală după ce era interzis de lege şi s-au înregistrat nereguli în privinţa voturilor acordate lui Ludovic Orban, ceea ce a influenţat ordinea candidaţilor clasaţi pe locurile doi şi trei.
„Cererea pe care am făcut-o abordează mai multe aspecte care conduc la concluzia indubitabilă că pe data de 24 noiembrie 2024 primul tur al alegerilor prezidenţiale a fost fraudat, fraudă care a influenţat rezultatul respectivelor alegeri, în special în modul în care primii doi candidaţi au fost clasaţi după alegerile respective”, a afirmat Terheş, într-o conferinţă de presă, menţionând că solicitarea a fost făcută la CCR în numele său, în calitate de candidat la alegerile prezidenţiale.
El a spus că a constatat că reprezentanţi ai USR, inclusiv membri din conducerea partidului, au ieşit public în multiple comunicate de presă, postări pe internet, live-uri în care au îndemnat românii din Canada, din SUA şi din alte state de pe continentul american să voteze pentru Elena Lasconi, deşi încă mai aveau loc alegeri în aceste zone.
Terheş a mai susţinut că a identificat mai multe cazuri în care în procesele verbale voturi valabil exprimate pentru Ludovic Orban au fost puse „din pix” candidatului Elena Lasconi.
„Am solicitat Curţii Constituţionale să se uite la aceste voturi care au fost date din pix de la candidatul Ludovic Orban către Elena Lasconi, pentru că diferenţa dintre cea clasată pe locul doi şi cel clasat pe locul trei este extrem de mică. Câteva voturi pot să facă diferenţa”, a explicat Cristian Terheş.
El a adăugat că a identificat o „situaţie nelegală” care a fost permisă de către o serie de secţii de votare unde cetăţeni care locuiau într-o unitate administrativ-teritorială au votat la altă secţie de votare decât cea la care erau arondaţi, deşi legea interzice acest lucru.
„Mai avem o situaţie interesantă în ceea ce priveşte pe candidatul Călin Georgescu. Şi dumneavoastră în presă aţi relatat, am văzut şi noi pe internet o serie de boţi care continuu chemau oamenii să iasă la vot şi să voteze cu un anumit candidat, atât în preziua votului, lucru interzis, cât, mai ales, în ziua votului. Acum, diferenţa dintre dânsul, care a fost plasat pe primul loc, şi persoana a clasată pe locul doi e destul de mare, rămâne la latitudinea CCR să aprecieze dacă modul în care s-a făcut campania respectivă, care nu poate să fie negată, a influenţat sau nu rezultatul alegerilor”, a explicat Terheş.
Liderul PNCR a mai solicitat CCR să verifice şi situaţia în care 203.132 de voturi au fost anulate, având în vedere diferenţa mică de voturi între candidaţii clasaţi pe locurile doi şi trei.
El a susţinut că, de când s-a aflat că a depus această contestaţie la CCR, a fost „abordat” de persoane care susţin candidaţii clasaţi în turul doi.
Cristian Terheş s-a întrebat de ce nu au făcut partidele mari contestaţii, menţionând că răspunsul este că „una spun public şi alta spun în spate”.
Preşedintele PNCR a arătat că a ridicat problema corectitudinii acestor alegeri deoarece nu poate să stea „tăcut sau inactiv” în faţa „fraudei evidente făcute de reprezentanţii USR”.
PNCR va lua o decizie privind susţinerea unui candidat în turul al doilea al prezidenţialelor după 1 decembrie, în prezent partidul fiind „focalizat” pe alegerile parlamentare, a indicat el.
Cristian Terheş a mai explicat că nu a contestat voturile date lui Călin Georgescu şi voturile date Elenei Lasconi, diferenţa dintre aceştia fiind foarte mare, ci faptul că USR a continuat campania după ce era interzisă de lege, iar prin aceste acţiuni ar fi putut fi convinşi 2.400 de oameni să voteze într-un fel sau altul.
În opinia sa, Marcel Ciolacu „şi-a trădat” alegătorii, deoarece, „după cum a reieşit public”, acesta ar fi dat ordin în PSD să fie votaţi şi George Simion şi, ulterior, Călin Georgescu. „Nu o spun eu, o spun primarii din Neamţ, de exemplu, sunt zeci de primari care au fost citaţi în presă, eu spun ce spune presa. Treaba lui ce face, pentru mine, însă, ca român, ca europarlamentar, ca preşedinte de partid politic, care apără Constituţia, care apără suveranitatea României, (…) este să fac acest lucru”, a adăugat Terheş.
Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu, candidaţi la alegerile prezidenţiale, au solicitat Curţii Constituţionale anularea rezultatelor din primul tur al alegerilor. Curtea Constituţională a României urmează să discute joi, la ora 11,00, solicitările.
The post Cristian Terheş (PNCR): Alegerile, fraudate de reprezentanţii USR. Au influenţat ordinea candidaţilor appeared first on tvrinfo.ro.