Criză de medici în centrele de permanență. Două unități au fost închise la Râșnov și Feldioara. DSP Brașov încearcă să identifice soluții

Este criză de medici la centrele de permanență, atat de utile, în special în mediul rural unde asigură accesul rapid în afara orelor de program al medicilor de familie, dar și pentru că pot prelua urgențele minore și astfel degrevează spitalele. Potrivit legii acestea pot funcționa doar cu medici de familie, în timp ce reprezentanții Asociației și Uniunii medicilor de familie spun că în centre ar putea lucra și rezidenți. Ei cer ministerului Sănătății promovarea acestor centre și mărirea tarifelor pentru gărzi care nu au mai fost majorate din 2018.

În județul Brasov, la Râșnov și Feldioara, activitatea medicală de permanență a fost suspendată. Au toate dotările necesare pentru intervenții de urgență în cazul unor accidente minore sau al bolnavilor care nu au afecțiuni grave. Dar nu au medici dispuși să lucreze la tarifele din 2018.

ANA SESTACOVA – medic coordonator, Centrul de Permanenţă Feldioara: Este EKG, este monitor cu defibrilator. Tot ce înseamnă partea de tratamente injectabile, partea de mica chirurgie”. Tot ce înseamnă consumabile, medicamente, echipamente s-au scumpit, inclusiv cheltuielile cu chiria, gazul. Evident că în această situație nu putem face față.

O oră de gardă e plătită cu 40 de lei impozabili. Medicii și asistentii medicali cer o creștere cu cel puțin 50%. Dar și bani în plus când lucrează în weekenduri și sărbători legale.

ANA SESTACOVA – medic coordonator, Centrul de Permanenţă Feldioara: O gardă presupune 17 ore în timpul săptămânii. Din echipă face parte un medic și un asistent care pot acorda orice tip de prim ajutor. În sărbătorile legale și în weekend, gărzile sunt de 24 de ore.

În lipsa acestui centru, locuitorii comunei trebuie să meargă la spital pentru tratamente sau intervenții minore.

În județul Brașov mai funcționează 8 centre de permanență. În jumătatea de vest a județului există unul singur, iar medicii de familie au program doar câteva zile pe săptămână.

În câteva comune din judet, ca de exemplu Ticuşu, nu există nici medic de familie.

Centrul de permanență din Feldioara rămâne închis până în aprilie. La Râșnov se încearcă găsirea a măcar doi medici ca să poată fi redeschis.

Prin telefon, Diana Pop Goșman, purtător de cuvânt DSP Brașov: DSP Brașov încearcă să identifice soluții, dar continuă și cu activitatea de promovare a sănătății în aceste zone.

În țară sunt 354 centre de permanență. Cele mai multe, în județele Bihor, Timiș, Iași și Neamț.

The post Criză de medici în centrele de permanență. Două unități au fost închise la Râșnov și Feldioara. DSP Brașov încearcă să identifice soluții appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *