Cum a fost prins elevul de la liceul „Gheorghe Șincai” din București, venit cu droguri la școală. Faptul că nu s-a încercat mușamalizarea cazului este un pas înainte, spun experții

Incident fără precedent într-un liceu din Capitală. Un elev de numai 15 ani a fost prins în clasă având asupra lui 36 de pastile cu substanța activă clonazepam și 4 tablete conținând medicamente ce au în componență codeină. Totul a plecat, spun surse judiciare, de la comportamentul ciudat al elevului, remarcat de un cadru didactic care a anunțat conducerea liceului Șincai din Capitală. Astfel s-a ajuns la o investigație polițienească care a dus la arestarea la domiciliu a elevului. Despre acesta sunt voci care spun că ar fi consumat și droguri prezentându-se chiar la școală într-o stare care ar fi indicat consumul recent.

Când a fost prins de polițiștii chemați la liceu de unul dintre directori, adolescentul de 15 ani avea la el 36 de pastile cu substanța activă clonazepam, considerată drog de risc, și 4 tablete care conțineau codeină.

O profesoară a dat alarma, după ce a observat că băiatul avea un comportament ciudat. Odată ajunși la liceu, agenții de la secție i-au chemat pe ofițerii antidrog, care au deschis dosar penal pe numele adolescentului.

Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt al IGPR: ”Din cercetările efectuate a reieșit că acesta ar fi comercializat către alți consumatori, majoritatea din aceeași unitate de învățământ. Minorul a fost reținut preventiv pentru 24 de ore, iar ulterior a fost arestat la domiciliu pentru 30 de zile.”

Potrivit unor surse judiciare, elevul prins cu substanțe de risc ar fi avut o atitudine sfidătoare față de polițiștii antidrog.

Unii martori spun că și alte dăți elevul s-ar fi comportat ca și cum ar fi fost sub efectul unor substanțe interzise.

Substanțele precum cele conținute de comprimatele depistate asupra tânărului dau rapid dependență. Iar pericolul este maxim, atrag atenția medicii Agenției Naționale Antidrog.

Bogdan Gheorghe, medic, Agenția Națională Antidrog: „Acestea tipuri de substanțe intra în categoria substanțelor hiptonic-sedativ. Tinerii le abuzează pentru efectul hipnotic care poate apărea în cazul administrații în doze mari. Acea stare de bine, acea stare de relaxare. Substanțele din categoria benzodiazepinelor sunt combinate cel mai des cu alcoolul.”

Faptul că profesorii au anunțat autoritățile și nu au încercat să mușamalizeze cazul este un pas înainte față de anii precedenți, când astfel de situații se rezolvau cel mai des prin discuții cu părinții, spun experții în combaterea consumului și traficului de droguri.

Tot ei explică și de ce riscurile sunt mai mari în cazul unităților de învățământ amplasate în zone aglomerate din centrul Capitalei.

Cătălin Tone, expert antidrog: „Această unitate de învățământ este așezată oarecum într-o zonă de risc din mai multe puncte de vedere. În primul rând, e aproape de Unirea, o zonă despre care știm că deși e centrală sunt mulți consumatori, mulți dealeri care își fac veacul acolo. De asemenea, e un parc mare în apropiere și de multe ori aceste tranzacții de droguri se produc în aceste parcuri.”

Polițiștii și procurorii antidrog trebuie să stabilească acum proveniența medicamentelor, dar și dacă tânărul face parte dintr-o rețea infracțională.

Între timp, minorul arestat la domiciliu, prin avocatul său, a făcut recurs la măsura arestului. Conducerea liceului bucureștean a refuzat să răspundă apelurilor noastre de a discuta despre incident.

The post Cum a fost prins elevul de la liceul „Gheorghe Șincai” din București, venit cu droguri la școală. Faptul că nu s-a încercat mușamalizarea cazului este un pas înainte, spun experții appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *