Datoria publică, pe cap de locuitor, continuă să crească. Guvernul e nevoit să se împrumute tot mai mult din cauza lipsei de bani la buget, iar consecințele le-am putea suporta cu toții

În România, datoria publică, pe cap de locuitor, continuă să crească și a depășit pragul de 9.000 de euro, numai în luna august. Economiștii consideră că Guvernul e nevoit să se împrumute tot mai mult din cauza lipsei de bani la buget. Iar consecințele le-am putea suporta cu toții în viitor, prin taxe mai mari și prin fonduri mai multe alocate pentru plata dobânzilor în detrimentrul altor investiții publice.

Datoria publică a continuat să crească și a depășit 880 de miliarde de lei, numaiîn luna august, potrivit
celor mai recente date ale Ministerului de Finante. Raportat la populația țării, de aproximativ 19 milioane, rezultă, astfel, o datorie pe cap de locuitor de peste 9.000 de euro.

CĂTĂLIN DEACU- jurnalist TVR: Românii nu plătesc direct din bugetul lunar datoria publică. Ci indirect, prin intermediul Guvernului, prin nivelul taxelor, dar și al imprumuturilor contractate de către Executiv.

ALEXANDRU BODISLAV – economist, conf. univ. dr. ASE: Bucureşti Pentru a putea plăti datoria guvernamentală, Guvernul practic trebuie să găseasă o soluție prin care să măreasca încasările bugetare ca să aibă din ce plăti. Practic, asta înseamnă taxe și impozite mărite. Dacă se imprumută din ce în ce mai mult ratingul de țară scade (…) Atunci dobânzile bancare, rata inflației încep să-si facă simțită prezenta (…) Viața devine din ce în ce mai scumpă.

Datoria publică a ajuns la finalul verii să reprezinte peste 52% din PIB. Guvernul estimează însă în planul de măsuri fiscal-bugetare, că în următorii ani, datoria va depăși chiar și 60% din PIB.

DAN SCHWARTZ – consultant fiscal: Atunci când o țară se îndatorează ea își îndatorează viitorul. Dacă se duc prea mulți bani în dobânzi România nu mai are bani pentru a-și acoperi celelalte nevoi bugeare. Și atunci fie cheltuielile sociale vor fi diminuate, fie cheltuielile cu învățământul, fie cheltuielile cu sănătatea.(…) Banii disponibili pentru investiții se vor duce în loc să meargă în investiții se vor duce în plata datoriei.

Legea responsabilității fiscal-bugetare prevede că Guvernul trebuia să ia măsuri pentru a reduce datoria publică, inclusiv prin înghețarea cheltuielilor cu salariile în sectorul public, atunci când nivelul ei depășește 50% din PIB. 

The post Datoria publică, pe cap de locuitor, continuă să crească. Guvernul e nevoit să se împrumute tot mai mult din cauza lipsei de bani la buget, iar consecințele le-am putea suporta cu toții appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *