În regiunea Valencia încă sunt oameni izolați din cauza viiturilor distrugătoare, iar autoritățile spaniole nu au reușit până acum să ajungă la ei. Potrivit autorităților sanitare, există riscul declanșării unei epidemii, pentru că noroiul care încă acoperă străzile și a umplut casele este contaminat cu bacterii periculoase. La fel și apa de la robinet.
Operațiunile de curățare a străzilor din orașele afectate de inundații sunt în plină desfășurare. Localnicii și voluntarii veniți din toată Spania înlătură noroiul și încearcă să strângă gunoaiele și resturile de pe străzi. Mulți voluntari au venit nepregătiți pentru situația din regiunea Valencia, cu încălțări ușoare, care nu au rezistat noroiului care depășea nivelul gleznelor, pe alocuri.
Am pus un sac de plastic în încălţări, dar nu va rezista, intră tot noroiul. Sunt un pic îngrijorat, e adevărat că picioarele mele sunt pline de noroi, ar fi trebuit să port ghete.
Unii oameni care muncesc pentru înlăturarea mizeriei s-au infectat deja și au ajuns la camerele de gardă ale spitalelor.
Cred că unghia mea s-a infectat.
S-a zgâriat la picior. Îi voi pune un bandaj. Este cu un antibacterian puternic.
Pericolul de îmbolnăvire este mare pentru cei ce stau toată ziua în noroaie.
Vidad Sancho, doctor: Noroiul conţine materii fecale şi resturi de animale moarte şi persistă de câteva zile. Astfel, riscul de infecţii ale pielii este crescut, la fel şi riscul de tetanos.
De asemenea, autoritățile sanitare îi avertizează pe oameni că apa de la robinet nu este potabilă.
Jose-Luis Abeu, pompier voluntar: Apa de la robinet poate conţine multe bacterii în acest moment. Ar putea contamina populaţia şi poate transmite boli. Dorim din toate puterile să evităm o criză.
În acest timp, premierul Pedro Sanchez a anunțat că guvernul de la Madrid va suporta toate cheltuielile pentru operațiunile de salvare din regiunile afectate de inundații. În total, executivul va plăti 10.6 miliarde de euro.
Ministerul Sănătății de la Madrid a publicat abia acum o listă cu recomandări sanitare pentru rezidenții și voluntarii din regiunea Valencia.
Unii spanioli care au scăpat cu viață din tsunamiul care a lovit Asia de sud-est, în decembrie 2004, compară actuala situație din Valencia cu cea de acum 20 de ani.
The post Dezastrul din Spania. Operațiuni de curățare a străzilor din orașele inundate, risc crescut de epidemii și tetanos appeared first on tvrinfo.ro.