În spațiul public au apărut opinii potrivit cărora există suspiciuni că Rusia ar fi intervenit, pe căi subtile prin război hibrid asupra alegeriilor din România. În acest context, generalul (r) Virgil Bălăceanu a explicat, la TVR INFO, că prevederile Articolului 5 din Tratatul NATO nu sunt explicite și Alianța Nordatlantică a discutat mai mult timp, dar nu s-a ajuns la o modalitate prin care să se răspundă unor atacuri cibernetice invocându-se Articolul 5.
Generalul (r) Virgil Bălăceanu: Destul de complicat, pentru că prevederele nu sunt explicite și NATO a discutat mai mult timp, dar nu s-a ajuns la o modalitate prin care să se răspundă unor atacuri cibernetice invocându-se articolul 5. Acum mai intrăm într-o altă zonă să invocăm Articolul 5 pentru acțiuni de război informațional sau, mă rog, război hibrid care ar însemna în cazul României, interferența în procesul electoral. Este un lucru destul de complicat pentru că, în definitiv, Articolul 5 se referă la apărare colectivă și vizează tipul de război clasic, un atac asupra unui membru sau unui grup de membri, un atac specific războiului clasic. Ca atare, cred că suntem departe de a avea instrumentele de răspuns potrivit Articolului 5 pentru Federația Rusă și, sigur, activarea Articolului 5 care este într-o asemenea situație diferențiată față de Articolul 5 care înseamnă punerea în aplicarea planurilor de apărare regională și dislocarea de forțe militare atunci când pui în aplicare aceste planuri.
Ca atare, cred că mai degrabă noi trebuie să mergem pe cele două aspecte. Articolul 5 trebuie consolidat prin consolidarea posturii de apărare și descurajare a fiecărui membru, astfel încât Federația Rusă, dar și alți posibili inimici, agresori la adresa NATO să nu realizeze un astfel de lucru. Și iată, Ucraina le demonstrează că partea legată de război între Federația Rusă și NATO este departe de a fi reală. Partea cealaltă înseamnă că va trebui să ne adaptăm unor asemenea cerințe și cred că în primul rând chemăm capacitățile sau invocăm instituțiile proprii dacă vreți un gen de educație la nivelul societății, pentru a face față unui război informațional. Este cazul să avem și experiența a lui Decembrie 1989, pentru că atunci Federația Rusă, mă rog, URSS, la vremea respectivă, a aplicat tehnici proceduri și mijloace de război informațional asupra României, inclusiv o componentă de război electronic, pe care a aplicat-o și acum prin acele drone virtuale care au apărut virtual, repet, în spațiu aerian al României. Trebuie să ne pregătim să coexistăm cu un asemenea tip de amenințare și dacă vorbim de reziliență, atunci ea să se manifeste nu numai la nivelul tuturor instituțiilor pe care le vrem reformate, dar și la nivelul societății. Lucru complicat, dar nu imposibil, subliniat generalul generalul (r) Virgil Bălăceanu.
The post Generalul Bălăceanu: NATO a discutat mai mult timp, dar nu s-a ajuns la o modalitate prin care să se răspundă unor atacuri cibernetice invocându-se Articolul 5 appeared first on tvrinfo.ro.