În România nu există un sistem eficient de sprijin pentru victimele minore ale abuzurilor sexuale. Coșmarul, povestit de o victimă

În România nu există un sistem eficient de sprijin pentru victimele minore ale abuzurilor sexuale. Iar lupta pentru dreptate poate fi la fel de marcantă ca agresiunea prin care au trecut. Sunt concluzii ale specialiştilor care se ocupă de studiul și tratamentul traumelor. Aceștia atrag atenţia că anchetatorii care se ocupă de astfel de cazuri nu sunt întotdeauna pregătiți să răspundă nevoilor specifice minorilor. Vă reamintim, la numărul de urgenţă 119 puteți semnala cazurile de abuz, exploatare, neglijare și orice formă de violență asupra copiilor.

Mihai avea 14 ani când a fost agresat sexual de dirigintele său. Și timp de doi ani, nu a îndrăznit să vorbească despre ce i se întâmpla, fiind convins că nu va fi crezut, mai ales că profesorul era prietenul apropiat și mâna dreapta a directoarei liceului.

Mihai: Se ducea la colegul meu, îl trăgea de urechi, îl ridică din bancă, îi dădea cu palmele la fund. Şi după aceea mă lua şi pe mine tot la fel. Vedeau şi alţi colegi, dar încercam să pară că nu ne afectează, să pară o glumă, că să nu ne facem pe noi de ruşine. Am simţit că e ceva în neregulă, că nu e bine ce face.

În dosar au fost implicate nu mai puțin de cinci victime, toți elevi ai unității de învățământ. După doi ani de proces, agresorul a fost condamnat inițial la 12 ani și 9 luni de închisoare. Cu toate acestea, în urmă apelului, pedeapsa a fost redusă la doar 5 ani de închisoare.

Diana Vasile, preşedintele Institutului pentru Studiul şi Tratamentul Traumei: Pentru copil este o violare a sentimentului de încredere, a sentimentului de siguranță, a sentimentului de conectare cu oamenii și mai ales cu adulții pentru că de cele mai multe ori copii sunt abuzați de adulți care se află în apropierea lor într-o relație cunoscută.

După dezvăluirea abuzului, psihologii au observat că pentru victime, coșmarul continuă în timpul procesului de judecată.

Ramona Letzner, psiholog clinician, cercetător, Institutul pentru Studiul şi Tratamentul Traumei: Nu există un traseu de referire clar nici pentru profesioniști, nici pentru victime. Copiii și familia nu știu cui să se adreseze și cum să facă să aibă acces la resurse și să mergă mai departe cu procesul. Oamenii care încerca să ajute se confruntă cu foarte multă neputință și cu foarte multă nedreptate. Profesioniștii nu au nici măcar o minimă înțelegere asupra psihologiei copilului.

Pentru a schimbă situația, a fost dezvoltat un program special de pregătire a celor care investighează infracțiunile de violență sexuală asupra copiilor. Durează doi ani și doar 6 procurori din România l-au urmat până acum.

Marian Trușcă, procuror şi director adjunct INM: Diferența este colosală. Folosind protocolul NICHD revizuit în mod corect interviatorul stabilește de cele mai multe ori un raport cu copilul, un raport de încredere pe care se construiește apoi relația de lucru și cu ajutorul căreia copilul furnizează informații care devin probe pe baza cărora se află adevărul și se pronunță o soluție.

Mihaela Chiper, fondatoarea Asociaţiei pentru Victimele Infracţiunilor Sexuale: Aceste cazuri merg cu o mai mare viteză către instatnte; copii și familia se simt împuternicite de acest contact empatic al interevatorilor care folosesc instrumente științifice. Statul în acest moment nu prioritizează prin alocarea de oameni care să se ocupe exclusiv de aceste cazuri.

De asemenea, profesioniștii din domeniul justiției și al protecției copilului trebuie să fie conștienți de importanța specializării.

Lorena Tarlion, profesor și fost judecător: Un singur caz în care copilul să simtă că a fost traumatizat de organele judiciare, de modul în care procedurile au fost aplicate. Este sufficient pentru a spune că sistemul nu funcționează, că sistemul nu și-a ales bine profesioniștii.

Cazul lui Mihai este doar un exemplu al dificultăților pe care victimele abuzurilor de acest tip le întâmpină într-un sistem judiciar insuficient pregătit să protejeze copiii. Experții atrag atenția că lupta pentru dreptate poate fi la fel de dăunătoare pentru victime ca și abuzul în sine.

The post În România nu există un sistem eficient de sprijin pentru victimele minore ale abuzurilor sexuale. Coșmarul, povestit de o victimă appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *