Postul Crăciunului ocupă un loc special în viața spirituală a unei comunități crestine, fiind considerat unul dintre cele mai semnificative momente de abstinență și rugăciune de pe tot parcursul anului.
De aceea apropierea acestuia stârnește interesul și evocă tradiția religioasă profundă a credincioșilor.
Joi, 14 noiembrie 2024, se lasa sec pentru Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului. Din rânduielile bisericesti aflăm că se lasă sec in seara zilei de 14 noiembrie, însă, daca această dată cade miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai înainte. Acest post se încheie pe 24 decembrie.
Postul Crăciunului ne aminteste de postul patriarhilor ăi dreptilor din Vechiul Testament și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. Drepții Vechiului Testament au postit în vederea venirii lui Mesia, iar Moise pentru primirea cuvintelor lui Dumnezeu, Legea Decalogului (cele 10 porunci).î
Postul acesta este un post de pregătire spirituală.
Pe vremuri, de Lăsatul secului se organizau petreceri mari în familie, iar apoi toate oalele se puneau cu gura în jos, pentru a nu intra în ele spiritele rele.
Mâncarea rămasă se arunca pe 15 noiembrie afară, spre răsărit, iar femeile se rugau ca păsările să nu le strice pământurile.
Se mai spune că în acestă zi se mănâncă struguri și stafide pentru a avea nororc tot anul.
Gospodinele fac curațenie și spală cearșafurile și fețele de masă, pentru că tradiția spune că vor fi curate tot anul așa cum sunt în această zi.
Femeile pregătesc bucatele pe care le sfințesc la biserică apoi aranjează masa la care se strâng toți membrii familiei și prietenii.
The post Lăsatul secului pentru Postul Naşterii Domnului. Tradiții și obiceiuri appeared first on tvrinfo.ro.