Zeci de şcoli din toată ţara sunt pe lista clădirilor cu risc seismic ridicat. Au termen până la 1 ianuarie 2025 să demareze expertizele tehnice, care ar urma să fie gata până în 2026. În paralel, elevii trebuie instruiţi în legătură cu modul în care trebuie să se comporte în caz de cutremur major. În multe instituţii de învăţământ aceste lecţii se fac cu ajutorul voluntarilor din organizații neguvernamentale.
Aceşți elevi ai unui liceu din Bucureşti participă la cursul de educaţie seismică. Sunt învăţaţi cum să reacţioneze în caz de cutremur, indiferent dacă mişcarea telurică îi prinde acasă sau la şcoală.
Elevii au fost învăţaţi şi ce ar trebui să cuprindă rucsacul de urgenţă, dar şi să stabilească un punct de întâlnire în oraş cu familia lor, în caz de calamitate.
Lecţia de educaţie seismică face parte din proiectul Shake Up inițiat de două organizațîi neguvernamentale. Pentru susţinerea cursurilor, trainerii au fost pregățiţi de ingineri specialişti.
Ion Arseni, vicepreşedinte Asociaţia EDIT: E important să ajungem cu aceste cursuri de pregătire pentru cutremur deoarece România se află într-o zonă seismică şi e important să cunoască cum se protejează înainte, în timpul şi după cutremur, cum pot să îşi facă chitul de urgenţă, după să meargă acasă să vorbescă cu familia astfel încât în cazul unui cutremur copiii să fie în siguranţă.
Cristina Văileanu, directoare program Fundația Comunitară București: În cinci ani de program am ajuns la aproape 24.000 de elevi din Bucureșți, de la grădiniță până la liceu. E un curs de pregătire de care e nevoie în mod constant pentru că generațiile se schimbă, pentru că e genul de pregătire care ar trebui repetată destul de des.
Legea educaţiei naţionale prevede că elevii trebuie să beneficieze de cursuri de educaţie seismică de cel puţîn două ori pe an, dintre care cel puţîn o dată acţiunile trebuie organizate în comun cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. În protocolul de colaborare al ministerului Educaţiei cu ISU se precizează 4 exerciţii practice de simulare în caz de cutremur sau incendiu. În primele nouă luni ale acestui an, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a organizat peste 4.200 de exerciţii de evacuare şi instruire, cu 2.000 mai puţine decât în tot anul 2023.
La nivel naţional sunt zeci de şcoli pe lista de clădiri cu risc seismic ridicat.
The post Lecția de protecție în caz de cutremur. Zeci de şcoli din toată ţara sunt pe lista clădirilor cu risc seismic ridicat appeared first on tvrinfo.ro.