Ne plac serialele, dar nu mergem la teatru. A crescut interesul pentru monumente istorice sau situri arheologice, arată cel mai nou Barometru de Consum Cultural

Ne plac serialele, dar nu mergem la teatru. Unul din doi români se uită la filme pe platformele de streaming, dar în sala de cinema ajunge în mod constant doar unu din zece. Şi numai şapte din zece au mers anul trecut la operă sau la Teatru. Sunt date din cel mai nou Barometru de Consum Cultural. Specialiştii vorbesc despre uşoare creşteri pe mai multe segmente, dar încă nu s-a ajuns la apetitul pentru evenimente culturale de dinainte de pandemie. A crescut și interesul pentru vizitarea monumentelor istorice și a siturilor arheologice.

Puțini români merg la teatru, la operă sau citesc cărți. Spre exemplu, 75% dintre cei care au participat la Barometrul Cultural spun că nu au mers niciodată la teatru anul trecut. La operă sau balet cifrele sunt aproape identice, 76% nu au ajuns la nici un spectacol.

Dintre cei care merg, cei mai mulţi sunt tineri între 18 şi 35 de ani. Cifrele barometrului cultural pentru 2023 arată o creştere a consumului cultural faţă de anul precedent.

Conf. univ. dr. Carmen Croitoru, director general Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală: Este o creştere şi este o creştere estimată şi aşteptată. Nu s-au atins cifrele de dinaintea pandemiei, din 2018, pentru că nu mai este acelaşi entuziasm faţă de cultură, din perspectivă economică lucrurile stau mai prost. Şi la asta mai contribuie şi faptul că a mai dispărut o parte din infrastructură.

Anda Becuţ Marinescu, director cercetare Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală: O supriză destul de mare în privinţa participării femeilor la evenimente în spaţiul public. Se menţine destul de scăzută comparativ cu bărbaţii. Putem să considerăm că poate femeile sunt mai mult orientate pentru dezvoltarea capitalului social, relaţiile cu prietenii, cu rudele, mai degrabă decât prin opţiunea pentru capital cultural.

Barometrul de Consum Cultural analizează şi consumul de film, la cinema, dar şi pe paltformele dedicate. 34% dintre respondenţi au mers la cinematograf cel puţin o dată în 2023, aproape la fel cum se întâmpla înainte de pandemie. Însă doar 10% pot fi consideraţi consumatori fideli. Cei mai mulţi văd filme acasă, pe platforme de streaming: peste 70 la sută.

Prof. univ. dr. Lucian Georgescu, fondator cinepub.ro: Oamenii merg și iarăşi era un lucru pe care îl bănuiam, din ce în ce mai puţin la cinema în spaţii publice. Acum românii sunt abonaţi la două-trei platforme în acelaşi timp. Asta înseamnă că publicul s-a mutat pe canapea.

Ziua mondială a teatrului / https://www.world-theatre-day.org

27 martie, Ziua Internațională a Teatrului

“E terorism în lume. E război. Pentru că oamenii au şi o latură animalică, guvernată de instinctul de a-l percepe pe celălalt, pe străin, nu ca pe un mister fascinant, ci ca pe o ameninţare la adresa propriei existenţe” spune regizorul şi dramaturgul norvegian Jon Fosse, în mesajul său adresat cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, sărbătorită în fiecare an la 27 martie de comunitatea teatrală internaţională, artişti şi public.

În schimb, a crescut mult interesul pentru monumente istorice sau situri arheologice, 67% dintre respondenţi au făcut una sau mai multe astfel de vizite anul trecut. Iar 45% au preferat muzeele, expoziţiile si galeriile de artă.

Conf. univ. dr. Carmen Croitoru, director general Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală: Oamenii au început să meargă cu familia, cu copiii, a început să se vadă valoarea educativă a patrimoniului.

Lectura a rămas din nou ultima dintre preferinţe. Când vine vorba de muzică, cea populară rămâne în top, urmată de muzica pop autohtonă, rock, pop străină şi manele.

Muzeul „Cătune Izolaţi în România” din judeţul Alba spune povestea oamenilor care trăiesc departe de lume

Românii care trăiesc în cătune izolate de munte au de acum un muzeu care să le spună povestea. S-a deschis în Gârda de Sus, judeţul Alba, locul din care echipa TVR a plecat la filmare în 2006, pentru primul episod din seria de reportaje „Izolaţi în România”. Locul recreează experienţa autentică a vieţii din aceste cătune neştiute ale ţării. Casa care găzduia cândva şcoala din comună se numeşte, de azi, Muzeul „Cătune Izolaţi în România”. Şi e plină de poveşti ale oamenilor pentru care cerul și pădurea reprezintă întregul univers.

The post Ne plac serialele, dar nu mergem la teatru. A crescut interesul pentru monumente istorice sau situri arheologice, arată cel mai nou Barometru de Consum Cultural appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *