Cel mai mare producător de gaze naturale din România, „Romgaz”, a obținut o finanțare de o jumătate de miliard de euro de la investitori străini și fonduri de pensii din România. Este este cea mai mare emisiune de obligațiuni lansată de o companie de stat. Banii vor fi folositi mai ales pentru proiectul „Neptun Deep”, prin care sunt extrase gazele naturale dintr-un zăcământ de mare adâncime din Marea Neagră.
Romgaz vrea să obțină 1,5 miliarde de euro prin trei emisiuni de obligațiuni, titluri prin care se angajează să restituie, cu dobândă, banii împrumutați, după o perioadă. La prima sesiune, din 30 septembrie, compania de stat a atras 500 de milioane de euro. Obligatiunile au fost listate încă de luna trecută la bursa din Luxemburg, iar acum sunt tranzactionate și la Bursa de Valori București.
RĂZVAN POPESCU – director general, ROMGAZ: În principal aceste fonduri vor merge către Nepun Deep, dar și către modernizarea stațiilor de comprimare, procesul de foraj (…) proiectul Caragele.
Scadența împrumutului este în 2029, iar dobânda anuală, de 4,75%. E prima emisiune de obligațiuni a Romgaz si cea mai mare realizată de către o companie de stat românească. Cererea investitorilor pentru obligațiunile companiei a fost de 12 ori mai mare decât oferta.
MIHAI PRECUP – secretar de stat, Cancelaria primului-ministru: Interesul investitorilor a fost mare (…) Avem peste 413 milioane de lei subscriși de către fondurile de pensii, în numele a milioane de pensionari și salariați.
ADRIAN TĂNASE – director general, Bursa de Valori Bucureşti: Este un deal care ajută un sector strategic al României (…) și validează faptul că, companiile românești sunt foarte atractive atât în rândul investitorilor instituționali, atât străini cât și (…) domestici.
Anul viitor ar urma să fie făcute primele foraje în Marea Neagră, în cadrul „Neptun Deep”, cel mai mare proiect de exploatare a gazelor naturale din România. Platforma de foraj a ajuns deja în portul Constanța.
ANA MARIA STANCU – corespondentul TVR la Constanţa: 18 zile a durat transferul între Spania și Constanta, iar operatiunea de acostare în portul românesc a durat mai bine de 20 de ore. Peste 4 luni platforma va fi dusă la 160 de km în largul mării, iar acolo va începe forarea celor zece sonde de exploatare.
Proiectul „Neptun Deep” e realizat de Romgaz în parteneriat cu o companie privată. Pentru continuarea investitiilor, producătorul de stat vrea să obtina încă un miliard de euro, prin două noi emisiuni de obligațiuni, lansate în 2025 și 2026. Primele livrări de gaze naturale din zăcământul de mare adâncime sunt planificate în 2027. Atunci, România își va dubla producția de gaze naturale și își va consolida poziția de cel mai mare productor de gaze din Uniunea Europeană.
The post Proiectul „Neptun Deep”, finanțat și din obligațiuni. Romgaz a obținut o finanțare de o jumătate de miliard de euro de la investitori străini și fonduri de pensii din România appeared first on tvrinfo.ro.