Vladimir Putin este dispus să discute cu președintele ales Donald Trump un acord de încetare a focului în Ucraina, dar exclude orice concesie teritorială majoră și insistă ca Kievul să renunțe la aderarea la NATO, declară surse apropiate Kremlinului citate de Reuters.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, care a promis să pună capăt rapid conflictului, se întoarce la Casa Albă într-un moment de ascensiune a Rusiei. Moscova controlează o parte din Ucraina de mărimea statului american Virginia și avansează în cel mai rapid ritm.
Într-o primă relatare detaliată despre ce ar putea accepta Putin într-un eventual acord intermediat de Trump, cei cinci actuali și foști oficiali ruși care au vorbit cu Reuters sub anonimat au afirmat că Kremlinul ar putea accepta în mare înghețarea conflictului de-a lungul liniilor frontului.
Ar putea exista loc de negociere cu privire la împărțirea exactă a celor patru regiuni estice Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, potrivit acestora.
În timp ce Moscova susține că cele patru regiuni fac parte integrantă din Rusia, fiind apărate de umbrela nucleară a țării, forțele sale de pe teren controlează 70-80% din teritoriu, cu aproximativ 26 000 km pătrați încă deținuți de trupele ucrainene, arată datele din surse deschise de pe linia frontului.
Rusia ar putea fi, de asemenea, dispusă să se retragă din porțiunile relativ mici de teritoriu pe care le deține în regiunile Harkov și Nikolaiv, în nordul și sudul Ucrainei, au declarat doi dintre oficiali.
Putin a declarat luna aceasta că orice acord de încetare a focului ar trebui să reflecte „realitățile” de pe teren, dar că se teme de un armistițiu de scurtă durată care ar permite doar Occidentului să reînarmeze Ucraina.
„Dacă nu există neutralitate, este greu de imaginat existența unor relații de bună vecinătate între Rusia și Ucraina”, a declarat Putin la grupul de discuții Valdai la 7 noiembrie.
„De ce?” Pentru că acest lucru ar însemna că Ucraina va fi folosită în mod constant ca un instrument în mâinile cui nu trebuie și în detrimentul intereselor Federației Ruse.
Două dintre surse au declarat că decizia președintelui Joe Biden de a permite Ucrainei să tragă cu rachete americane ATACMS adânc în Rusia ar putea complica și întârzia orice soluționare – și ar înăspri cererile Moscovei, în timp ce partizanii liniei dure fac presiuni pentru o parte mai mare din Ucraina.
Marți, Kievul a folosit rachetele pentru a lovi teritoriul Rusiei pentru prima dată, potrivit Moscovei, care a criticat această mișcare ca fiind o escaladare majoră.
Dacă nu se convine asupra unei încetări a focului, au declarat cele două surse, atunci Rusia va continua lupta.
„Putin a spus deja că înghețarea conflictului nu va funcționa în niciun fel”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru Reuters, cu câteva ore înainte ca rușii să raporteze loviturile ATACMS. „Iar autorizarea rachetelor este o escaladare foarte periculoasă din partea Statelor Unite”.
Ministerul ucrainean de Externe nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii pentru acest articol.
Directorul de comunicare al lui Trump, Steven Cheung, a declarat pentru Reuters despre viitorul președinte al Statelor Unite: „El este singura persoană care poate aduce ambele părți împreună pentru a negocia pacea și a lucra pentru a pune capăt războiului și a opri crimele”.
The post Putin, dispus să discute cu Donald Trump un acord de încetare a focului în Ucraina appeared first on tvrinfo.ro.