Veşti proaste pentru cei care au credite. Ratele vor fi mai mari după ce în ultimele săptămâni a tot crescut indicele Robor la 3 luni. Este o consecință a faptului că inflația continuă să erodeze puterea de cumpărare a oamenilor.
Economiştii se aşteaptă ca acest indice, care influenţează ratele cu dobândă variabilă, să-şi mai tempereze ascensiunea în perioada următoare. Ratele sunt o povarã tot mai greu de dus pentru cei care s-au împrumutat la bancã să-și ia o casă, o mășinã, ori și-au fãcut un credit de nevoie personale.
Un bărbat povestește că dă 40% din venitul lunar numai pe rate.
Am rate pentru creditul la prima casã, am și un credit de nevoi personale. Încerc sã mai iau colaborãri suplimentare, sã mai câștig un ban cât se poate, măcar temporar. Când pot mai pun bani deoarte, dacã pot. Mã rezum la anumite cheltuieli și nu mai fac alte cheltuieli, nu mai plec așa mult în vacanțã, povestește bărbatul.
Luna aceasta s-ar putea trezi cu rate mai mari. Și nu doar el, ci toți aceia care au credite cu dobândã variabilã, luate înainte de mai 2019. Asta pentru cã Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculeazã creditelor de consum în lei cu dobândã variabilã, luate înainte de mai 2019 se apropie de 6% pe an, valoare la care nu a mai fost de mai bine de 4 luni.
Cine are un credit ipotecar pe 30 de ani, cu o dobândã formatã din indice și o marjã de 3.5%, în valoare de 250 de mii de lei, luat în 2019, atunci când Robor la 3 luni era 3%, plãtește acum o ratã de peste 2 mii de lei. Cu 30% mai mult față de acum 5 ani.
Radu Ciobanu (profesor de economie ASE): Sunt presiuni inflaționiste în piață mai ales pe finalul anului, dar, totodatã, existã și incertitudinea macroeconomicã în ceea ce privește anul 2025. Pot exista creșteri de taxe,a vem alegeri acum la finalul anului și toate această incertitudine se răsfânge și asupra piețelor financiare.
Este o creștere temporară pentru cã este perioada în care se plătesc taxele la stat de către firme, deci practic pleacã banii din bãnci, în trezorerie. Dar dupã câteva zile se plãtesc salariile, pensiile, pleacã din nou banii în bãnci. Deci, se reface lichiditatea
Dacã ROBOR va continua sã creascã, va trage în sus și IRCC-ul, însã ratele care depind de acest indice ar putea crește efectiv dupã jumãtatea anului viitor. În aceste condiții creditele cu dobânzi fixe devin tot mai atractive pentru românii care vor sã se împrumute.
Am un credit pentru locuința luat acum 2 ani. Am avut dobândã fixã și nu s-a modificat rata și va rãmâne asa pânã la 5 ani. Așa au fost ofertele în ultima perioadã, spune un bărbat.
Lunar, aproximativ 2 milioane și jumătate de români plãtesc rate la credite ipotecare, de consum sau la carduri de credit.
The post Rate mai mari după creșterea ROBOR și IRCC. Economist: Sunt presiuni inflaționiste în piață mai ales pe finalul anului appeared first on tvrinfo.ro.