Război informațional cu troli și boți. Fermele de troli, un pericol din ce în ce mai prezent

În plin război informațional, internetul le întinde capcane utilizatorilor pe platformele de socializare. Fermele de troli sunt adevărate rețele organizate, ce creează conturi și identități false pe Facebook sau pe Instagram. Scopul este de a răspândi un anumit mesaj, care de multe ori ajunge să destabilizeze societatea. Autoritățile pot interveni doar în măsura în care mesajele instigă la ură sau sunt xenofobe.

Așa-numitele ferme de troli reprezintă un grup de persoane care creează conturi false și transmit mesaje pe rețelele de socializare în mod organizat pentru a-i convinge pe ceilalți utilizatori să facă un anumit lucru. Pot defăima sau laudă o persoană publică sau un proiect controversat.

Mircea Constantin Scheau, specialist securitate cibernetică: Grupuri de roboți coordonate de mai multe persoane tocmai pentru a maximiza efectul. Nu se referă la un domeniu anume, poate să fie orientat pentru a răspândi dezinformare sau îndemnuri pentru a cumpără un anumit tip de produs sau orientarea spre o zona mult mai periculoasă în care să manipuleze opinia publică, să stârnească anxietate, frică.

Acțiunile trolilor pot deveni infracțiuni doar în măsura în care transmit mesaje xenofobe sau instigă la ură, explică experții Directoratului Național de Securitate Cibernetică.

Mihai Rotariu, purtător de cuvânt DNSC: Trolul este o persoană care folosește o identitate falsă sau o identitate inventată în mediul online și de obicei publică informații false ori dezinformări ori informații parțiale ori face afirmații jignitoare, deranjante. Scopul final fiind de a provoca supărare. Dacă are informații jignitoare, xenofobe rasiste atunci se încadrează la infracțiune.

Fermele de troli sunt folosite în campaniile electorale, nu doar în România ci și în occident, iar uneori pot reprezenta acțiunile unor state ostile ce urmăresc să destabilizeze.

Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării: Vorbim despre rețele organizate, nu vorbim despre cazuri izolate poate să variaze pena la 200 de dispozitive.

În războiul informațional însă, sunt folosiți și boții. Aceștia, spre deosebire de troli, sunt programe automate ce simulează comportamentul uman pe rețelele sociale. De obicei sunt folosite pentru a crește artificial popularitatea unui cont sau a unei postări din mediul online. Atunci când observați că în spatele unui cont de pe rețelele de socializare nu se află o persoană reală e important să sesizați Directoratul Național de Securitate Cibernetică sau pe experții de la Ministerul Digitalizarii.

The post Război informațional cu troli și boți. Fermele de troli, un pericol din ce în ce mai prezent appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *