Cazul adolescentului de 16 ani care a murit de peritonită în spitalul de la Târgu Jiu, după şase ore de chin, fără să fie operat, forțează autoritățile să schimbe regulile pentru asistenţa medicală de urgenţă în spitale. Ministrul Sănătăţii a anunţat că, în situaţii de urgenţă, când viaţa le este pusă în pericol, copiii şi tinerii sub 18 ani pot fi trataţi de medici cu specialităţi similare celor pediatrice. Între timp, la Târgu Jiu, Poliția, Colegiul Medicilor și comisia din spital continuă anchetele. Vă avertizăm, urmează detalii cu impact emoţional!
Toți cei șase medici care l-au consultat pe adolescent au dat declarații în fața comisiilor de anchetă, atât de la spitalul din Târgu Jiu, cât și de la Colegiul Medicilor și Poliție.
Sunt medici de la Unitatea de Primiri Urgențe, de la Terapie Intensivă, Chirurgie, Cardiologie și Neurologie.
Băiatul a fost diagnosticat cu peritonită, o inflamație gravă a membranei care acoperă organele din abdomen. Ar fi trebuit operat, însă chirurgul a decis că nu era de competența lui, justificând că pacientul era minor, starea lui era stabilă, iar transferul la Craiova, unde erau chirurgi pediatri, i-ar fi oferit mai multe șanse.
Un spital de urgență trebuie să asigure intervențiile în cazuri grave, susține, însă directorul spitalului din Târgu Jiu.
Dumitru Vienescu, manager, Spitalul de Urgenţă din Târgu Jiu: Noi avem în spital linie de gardă de chirurgie generală, care trebuia să asigure urgența în acest caz. Este un spital de urgență și trebuie să asigurăm urgențele.
Ambulanța solicitată de la Târgu Jiu nu avea medic, astfel încât a fost chemată o autospecială de la Craiova cu echipaj complet.
Însă adolescentul nu a mai rezistat și a murit la aproape șase ore din momentul în care a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe.
Sancțiuni în cazul adolescentului mort la spitalul din Târgu Jiu. ”Copilului meu îi era rău și nu au făcut nimic”
13 noiembrie 2024, 13:18 (actualizat 13 noiembrie 2024, 14:35)
Ar fi existat posibilitatea ca un medic al spitalului din Târgu Jiu să se urce în ambulanță și să îl însoțească pe durata transferului, însă nimeni nu a luat această decizie.
Tibi Tătaru, manager, Ambulanţa Gorj: Medicul care solicită ambulanță află imediat în dispecerat dacă există medic pe tură și, știind că situația este gravă, poate să spună dispeceratului să trimită o amblanță tip C și spune mă urc eu în ea și însoțesc pacientul. Au fost astfel de situații, nenumărate, în care medicul specialist al Spitalului de urgență s-a urcat în ambulanța noastră.
Pacientul minor este asigurat automat
Potrivit legilor în vigoare, pacientul minor este asigurat automat. În cazul unei urgențe, timp de trei zile din momentul în care se prezintă la spital, acesta poate beneficia de orice procedură necesară pentru a-i fi salvată viața.
Bianca Iacob, asistentă maternală: Au zis că nu e de competența lor și copilului meu îi era rău și nu au făcut nimic. A zis că a mai avut cazuri când a făcut așa și s-au revoltat părinții și l-am implorat să facă așa și că îi dau semnătură pe propria răspundere să îmi bage copilul în operație și nu a vrut.
Ministrul Sănătăţii: Trebuia operat, nu trebuia aşteptat
În cazuri extreme, când viața este pusă în pericol, un medic ar trebui să intervină rapid, în spitalul în care este adus pacientul, spune și ministrul Sănătății. Alexandru Rafila a anunțat noi reguli pentru cazurile în care viața unui pacient e pusă în pericol.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: În cazurile amenințătoare de viață, în mod evident, trebuia, din punctul meu de vedere, vă spun ca om că dacă eram în locul lui l-aș fi operat. Am introdus în mod explicit această prevedere, în cazurile în care viața este pusă în pericol, trebuie intervenit în unitatea în care este pacientul.
Ministrul Sănătății despre adolescentul mort la spital: Trebuia operat, nu trebuia așteptat transferul
14 noiembrie 2024, 12:22 (actualizat 14 noiembrie 2024, 18:42)
Vasile Barbu, președinte Asociația Pacienților: Noi considerăm că medicul a încălcat legea, care e foarte clară, în situații de urgență medicul trebuie să găsească soluțiile optime pentru salvarea pacientului, indiferent că are competență, că nu are, trebuie să găsească soluții, să slaveze viața și apoi să rezolve chestiuni legate de sănătate și recuperare.
Chirurgul şi-a explicat decizia pe o reţea socială
Într-o postare pe o rețea socială, chirurgul a scris că nu ar trebui învinovățit pentru lipsa de cadre medicale de la Spitalul din Târgu Jiu, unde nu există mai multe specializări necesare în cazuri de urgență, printre care Chirurgie infantilă, Cardiologie, Chirurgie toracică sau Neurochirurgie.
Și expertul în sănătate publică Sorin Paveliu consideră că deficiențele sistemului pun medicii în situații dificile.
Sorin Paveliu, expert în sănătate publică: Sistemul sanitar din România are probleme de administrare înainte de toate, respectiv când ai o situație care nu e rezolvată la timp, întreaga impotență administrativă ajunge în capul medicului, care se întreabă și el dacă își riscă viața sau activitatea doar pentru că cineva nu își face treaba.
Colegiul Medicilor are în desfășurare propria anchetă, iar Poliția a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.
Atenție, la numărul de urgență 119 pot fi semnalate cazurile de abuz, neglijare ori violență asupra copiilor!
Reacția medicului de la Târgu Jiu, acuzat că nu a vrut să-l opereze pe adolescentul decedat în UPU
13 noiembrie 2024, 10:38 (actualizat 13 noiembrie 2024, 10:46)
The post Reguli noi pentru cazurile medicale grave, după drama adolescentului mort de peritonită în spitalul din Tg. Jiu appeared first on tvrinfo.ro.