Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, l-a primit la reședința sa din Florida pe secretarul general al NATO, Mark Rutte. Potrivit unui purtător de cuvânt al Alianței, cei doi au discutat despre provocările cu care se confruntă NATO.
Presa de la Kiev este convinsă că un subiect al discuțiilor a fost situația din Ucraina, mai ales după ce Rusia a experimentat o nouă rachetă balistică lângă Dnipro.
Mai mult, președintele rus a avertizat că Rusia va continua să testeze acest tip de rachetă.
Președintele american ales Donald Trump analizează posibilitatea numirii unui emisar special pentru războiul dintre Rusia și Ucraina, potrivit agenției Reuters.
Ar fi vorba despre un fost șef al serviciilor de informații, Richard Grenell, un apropiat al lui Trump, care a fost și ambasador al Statelor Unite în Germania.
Potrivit analiștilor politici, Grenell ar urma să joace un rol important în eforturile lui Trump de a pune capăt războiului din Ucraina.
Ian Bremmer, preşedinte, Grupul Eurasia: „El (Donald Trump) vrea să oprească războiul, aşa că va pune presiune pe ucraineni să accepte termenii pentru armistiţiu, care ar putea fi foarte greu de acceptat de către ucraineni.„
În acest timp, actuala administrație de la Casa Albă e atentă la evoluția trupelor nord-coreene care se află în Rusia.
Lloyd Austin, secretarul Apărării, SUA: „Sunt aproximativ 10.000 de soldaţi nord-coreeni în regiunea Kursk şi ei au fost integraţi în formaţiunile ruseşti, iar pe baza a ceea ce au fost instruiţi şi a modului în care au fost integraţi în formaţiunile ruseşti, mă aştept să îi văd implicaţi în lupte în curând.”
Ucrainenii susțin că unii nord-coreeni au fost deja implicați în lupte, iar printre pierderile suferite de soldații Phenianului se află și ofițeri superiori.
Aruncarea în luptă a nord-coreenilor și folosirea rachetelor balistice sunt parte a războiului hibrid cu care Putin vrea să intimideze Occidentul, apreciază specialiștii pe spațiul ex-sovietic.
Angela Stent, fost ofiţer de informaţii al SUA, specializat pe Rusia: „El (Putin) vrea cu adevărat să intimideze ţările occidentale şi pe ucraineni, pentru a spune ‘OK, renunţăm. Nu mai putem să luptăm’. Aşadar, ar fi eronat să spui că acest lucru nu este periculos, pentru că avem aceste ameninţări din Rusia şi aceste escaladări militare, în special din ultimele zile. Dar cred că nu suntem aproape de Al Treilea Război Mondial.”
Pe de altă parte, presa de la Kiev scrie că fostul cancelar german Angela Merkel respinge acuzațiile, sugerate chiar de Volodimir Zelenski, potrivit cărora ea este vinovată moral pentru invadarea Ucrainei.
La Summitul NATO de la București, din 2008, Merkel s-a opus aderării Ucrainei la NATO, iar Zelenski a dat de înțeles că acel moment a fost un calcul greșit al Germaniei, care a încurajat ulterior Rusia să invadeze Ucraina.
Merkel a dat publicității un comunicat, în care subliniază că susține decizia din 2008.
The post Reuters: Donald Trump analizează posibilitatea numirii unui emisar special pentru războiul dintre Rusia și Ucraina. Analist: Posibilă presiune pe ucraineni pentru un armistițiu appeared first on tvrinfo.ro.