România rămâne pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mamele minore. Medicii atrag atenția că o sarcină la vârste atât de fragede afectează și mama și nou-născutul. Pentru a reduce amploarea fenomenului în vestul țării, Direcția pentru Protecția Copilului Timiș a pornit o campanie de conștientizare a adolescentelor.
Carla este din Timișoara, iar la 16 ani a născut primul ei copil. Fata a crescut, alături de ceilalți nouă frați, în centre de plasament. Părinții ei sunt despărțiți. N-au fost alături de ea nici când a devenit mamă. Tatăl copilului, un tânăr de 17 ani, a refuzat să-l recunoască, dar fata n-a vrut să renunțe la copil.
În județul Timiș, de la începutul anului și până în octombrie, peste 100 de fete au născut la vârste la care ar fi trebuit încă să se bucure de copilărie.
Medicii atrag atenția că sarcina la o vârstă atât de fragedă are urmări pe termen lung pentru tânăra mamă. Iar copilul, de cele mai multe ori, e născut prematur.
Conducerea Protecției Copilului Timiș a început o campanie de informare alături de alte instituții și asociații.
În centrul dedicat mamelor minore din Timișoara, sunt acum 5 copile și bebelușii lor. Acolo ajung, în general, fetele care au născut dar nu beneficiază de sprijinul familiei și doresc să păstreze copilul și, în același timp, să-și continue școala.
Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2021, aproape 800 de fete sub 15 ani au adus pe lume copii, iar la cele de până în 19 ani s-au înregistrat peste 17.000 de nașteri.
Vă reamintim că la numărul unic 119 se pot raporta cazurile de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copiilor.
The post România încă este țara cu cele mai multe mame minore din UE. Campanie de conștientizare a adolescentelor în Timiș appeared first on tvrinfo.ro.