ANAF va monitoriza cetățenii care au asigurări de viață pentru a obține o evidență mai precisă a acestor polițe și altor tipuri de asigurări. Baza de date va fi folosită și pentru a răspunde altor țări din Uniunea Europeană atunci când cer informații despre românii cu amenzi neplătite în străinătate, pentru recuperarea prejudiciilor. Economiștii consideră că este o măsură care va accelera digitalizarea procedurilor de recuperare a datoriilor și amenzilor, inclusiv în afară țării.
De la 1 ianuarie, asigurătorii vor fi obligați să raporteze Fiscului persoanele care au asigurări de viață sau alte tipuri de poliţe. Măsura e necesară pentru a permite recuperarea prejudiciilor, amenzilor sau altor datorii pe care românii le acumulează în țările membre UE și care pot fi acoperite cu banii din diversele tipuri de asigurări pe care aceștia le au în România.
Marius Constantinescu, broker asigurări de viaţă: Practic eu îmi fac o asigurare de viaţă, depun nişte bani. Nu se văd nicăieri şi dacă vine ANAF nu are pe ce cont să facă poprire că eu am zero lei în contul respectiv, dar am o poliţă de asigurare de viaţă, cu acumulare.
Autorităţile spun că este o cerinţă a Comisiei Europene, care vrea informații despre asistența reciprocă în materie de recuperare a creanțelor legate de impozite, taxe și alte măsuri. În caz contrat riscăm sancţiuni de la Bruxelles care se ridică la peste o mie de euro pe zi.
Adrian Benţa – expert fiscalitate: Este o directivă comunitară din anul 2010 când unii cetăţeni îşi mai ascundeau veniturile. Astăzi, în 2024 nu mai are nciun fel de relevanţă pentru că de la 1 ianuarie 2025 toate cumpărările prin factură realizate de persoanele fizice vor fi declarate la Fisc.
Dragoş Cabat – analist fiscal: Statul ar putea să aibă acces la toate informaţiile financiare ale românilor, în aşa fel încât colectarea taxelor, impozitelor şi a amenzilor să fie una facilă şi făcută electronic.
Deşi codul civil interzice popririle pe asigurările de viață, având în vedere că banii întră într-un cont bancar, ANAF poate lua astfel de măsuri.
La finalul primului semestru al anului viitor, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară va face şi prima raportare către ANAF cu românii care au asigurări de viaţă.
Peste 1,76 de milioane de români aveau la finalul anului trecut o asigurare de viaţă, într-o uşoară creştere faţă de 2022, atunci când erau valabile 1,4 mililioane de astfel de contracte. Cu toate acestea, asigurările de viaţă reprezintă 12% din piaţa asigurărilor de la noi din ţară.
Asigurătorii se aşteaptă că numărul românilor care încheie o astfel de poliţă să scadă, decurajaţi de noile măsuri luate de autorităţi.
The post Românii care au asigurări de viață, monitorizați de ANAF, de la 1 ianuarie. Măsura e necesară pentru a permite recuperarea datoriilor appeared first on tvrinfo.ro.