Se schimbă reperele pentru riscul cardiovascular, iar așa numita „tensiune de aviator”, de 12/8 nu mai este considerată optimă. Ba chiar este inclusă în categoria valorilor crescute. Aşa spun noile ghiduri europene, care se aplică şi la noi în ţară. În România, aproape jumătate dintre decese sunt provocate de bolile cardiovasculare, iar vârsta la care apar problemele grave e din ce în ce mai scăzută.
Un sfert dintre pacienții care au ajuns la Spitalul Militar Central din București cu infarct miocardic acut în primele 9 luni ale anului au între 40 și 50 de ani. Numărul lor, dar și vârsta, ar trebui să fie motive de îngrijorare.
Factorii principali? Fumatul, colesterolul crescut, hipertensiunea arterială.
Silviu Dumitrescu, şef secţie Cardiologie, Spitalul Militar Central: Ghidul din 2018 spunea că dacă ai o tensiune 125 cu 75 tensiunea ta era normală. În prezent, această tensiune e una crescută. Învățăm să ne calculăm riscul cardiovascular. Există nenumărate aplicații. Fiecare dintre noi poate să facă asta pentru noi înșine și pentru membrii familiei. În momentul în care vezi că ai un risc cardiovascular mare sau foarte mare, prima dată trebuie să ajungi la medicul de familie și ulterior și la cardiolog.
Persoanele cu o tensiune de la 139, 140 cu 90 încolo sunt deja considerate hipertensive.
Noile ghiduri recomandă şi măsurarea tensiunii arteriale şi în afara cabinetului medical: acasă sau la serviciu şi monitorizarea acesteia în timp.
Silviu Dumitrescu, şef secţie Cardiologie, Spitalul Militar Central: E o măsură simplă de reducere a riscului cardiovascular. Mers pe jos 30 de minute în ritm alert în fiecare zi. Eu un prim pas prin care putem să ne îmbunătățim sănătatea cardiovasculară.
Recomandările din noile ghiduri ar trebui să ajute la o mai bună identificare a persoanelor cu risc de infarct miocardic şi accident vascular cerebral. Și astfel, situațiile de criză ar putea fi prevenite.
Ultimele date arată că în 2021 în România, 47 % dintre decese au fost cauzate de bolile cardiovasculare.
Victor Costache, chirurg cardiovascular: Din păcate, nu avem suficient specialiști, nu avem suficiente centre pt a trata toți acești pacienți. Ar trebui să facem undeva la 20 de mii de intervenții pe cord deschis, din păcate se fac undeva intre 6 000 – 6 500. Săptămâna trecută am făcut triplu by pass la doi tineri de 38 și 35 de ani. Această intervenție – dacă vreți – are media de vârstă 65-70 de ani.
Despre astfel de cazuri alarmante și noi modalități de tratament se discută în aceste zile în Capitală, la cea de-a șaptea ediție a Congresului de Chirurgie Cardiovasculară și Cardiologie.
The post Se schimbă reperele pentru riscul cardiovascular. Tensiunea de 12/8 nu mai este considerată optimă, ci mare appeared first on tvrinfo.ro.