Hackerii atacă tot mai des și mai multe spitale și farmacii, potrivit celui mai recent studiu internațional. În România ca și în alte țări o fac pentru recompense, sume importante de bani, dar și pentru bazele de date pe care le extrag și sunt folosite în diverse feluri. 100 de unități medicale de la noi din țară au căzut în plasa grupărilor criminale numai în primăvară acestui an.
După industriile prelucrătoare, servicii și consultanță, tot ce include domeniul sănătății îi atrage pe hackeri. Ca să nu poată fi depistați s-au organizat în grupări criminale, potrivit unei platforme de monitorizare a atacurilor. De regulă, la bazele de date din spitale, fabrici de medicamente și farmacii ajung ușor pentru că sistemele de protecție sunt destul de slabe. Atacurile se întețesc și îngrijorează consiliul de securitate ONU, reunit la New York zilele acestea, pentru a caută soluții.
Tedros Adhanom Gebreyesus, director general al OMS: Peste o treime dintre respondenți au raportat cel puțin un atac ransomware în anul precedent, iar o treime dintre aceștia au raportat plata unei răscumpărări. Cu toate acestea, chiar și atunci când au fost plătite răscumpărări, 31% dintre respondenți nu au recăpătat accesul la datele lor criptate.
Un expert român explică modul în care sunt lansate agresiunile în spațiul virtual și de ce a fost simplu pentru grupările criminale de hackeri să atace spitale românești.
Mircea Scheau, securitate cibernetică: Se aruncă în spațiul virtual un tip de atac, ca și cum ai arunca o plasă de pescuit și cei care sunt pregătiți reușesc să rupă ochiurile plasei. Dacă managementul alege să ignore semnalele repetate sigur că domeniul sănătate devine victimă și se pot înregistra chiar pierderi umane.
Recuperarea datelor după incidentele de securitate informatică pot dura de la zeci până la sute de zile, potrivit unui studiu.
Costurile generale sunt greu de estimat pentru că mulți administratori din domeniu, chiar dacă plătesc recompensele cerute de atacatori, preferă să țină secret atacul. Datele furate sunt folosite de hackeri pentru a-i șantaja pe pacienți.
Alexandru Bogdan, expert securitate cibernetică: Cu datele extrase din spital poți să primești un mail tip phisinng prin care îți spune boala ta și esti chemat la niște analize gratuite. Tu te autentifici pe o anumită platforma, le dai și mai multe date, inclusiv și date bancare, dacă ești pus să plătești un nou set de analize, și atunci ei au acaparat tot ce înseamnă date personale.
100 de spitale din România au avut de suferit în acest an de pe urmă atacurilor cibernetice. Și se dublează numărul de astfel de incidente, de la un an la altul, potrivit serviciilor de Informații.
The post Spitale și farmacii, atacate de hackeri. 100 de unități medicale de la noi din țară au căzut în plasa grupărilor criminale appeared first on tvrinfo.ro.