Una dintre cele mai importante relaţii internaţionale ale Statelor Unite este cu Ucraina. Şi este printre cele care s-ar putea schimba cel mai mult în funcţie de noua echipă de la Casa Albă.
Statele Unite au cheltuit pentru Ucraina, în diverse forme, 175 de miliarde de dolari. Bani aprobaţi de Congres – e important de subliniat că nu sunt alocaţi discreţionar de preşedinte.
Dar: peste 70 de miliarde au fost investiţi tot în interiorul Statele Unite, în diverse domenii militare şi umanitare care au legătură cu Ucraina.
106 miliarde s-au dus direct către Kiev, şi nu doar în apărare – pe lângă proiectele militare sunt o mulţime de alte programe medicale, educaţionale, anticorupţie.
Cele două ţări au relaţii diplomatice oficiale încă din 1992, de când Kievul s-a desprins de URSS. Şi au avut momente extrem de tensionate. Fostul preşedinte Leonid Kucima a fost înregistrat ordonând asasinarea unui jurnalist georgian în 2000 – dar şi transferul unor sisteme militare complexe către dictatorul Saddam Hussein.
Mai târziu a trimis mii de oameni în Irak că să lupte alături de americani, o mişcare extrem de nepopulară pentru 90% dintre ucraineni, potrivit The Guardian. Ucraina a virat din ce în ce mai mult spre Vest după Revoluţia Portocalie şi mai ales după ce Rusia a invadat Crimeea în 2014.
Ucraina a avut însă legături neaşteptate chiar cu administraţia americană. Hunter Biden, fiul preşedintelui, a fost implicat într-un uriaş scandal de trafic de influenţă cu o companie petrolieră ucraineană, Burisma. Tema a fost asiduu preluată şi transformată în conspiraţie de fosta campanie a lui Donald Trump, care a încercat fără succes să îl învinovăţească pe preşedinte pentru ce s-a întâmplat.
Mai mult, actualul candidat republican a fost chiar inculpat oficial de Congres atunci pentru că ar fi încercat să-l preseze pe omologul de la Kiev, Volodimir Zelenski, să înceapă o investigaţie în ce-l privea pe preşedintele Biden şi fiul său.
The post SUA și Ucraina au relaţii diplomatice oficiale încă din 1992 appeared first on tvrinfo.ro.