Tinerii de 18 ani care votează acum pentru prima dată sunt convinși că au puterea să schimbe țara în bine. Și-ar dori un președinte care să fie un exemplu pentru toată clasa politică, interesat cu adevărat de problemele educației și de crearea de oportunități reale pentru tineri, astfel încât să nu mai fie tentați să plece în străinătate.
Raul așteaptă cu nerăbdare primele sale alegeri. E convins că votul său contează. Mai ales că știe exact ce ar trebui să schimbe în țară viitorul președinte.
Raul Jurcan: „Consider că președintele are rolul unui lider și cred că, dacă avem nevoie schimbare și ne dorim schimbarea, președintele este cheia și este prima persoană de la care ar trebui să ne așteptăm să facă ceva în sensul ăsta. Aș dori să văd o schimbare în ceea ce privește sistemul educațional, mi se pare că de fiecare dată când a venit un ministru nou la putere, elevii au avut de suferit din cauza aceasta, pentru că fiecare a venit cu o idee nouă pe care să o pună în aplicare și aceste modificări care se produc pe parcursul anului cred că, pe lângă faptul că ajută, într-o oarecare măsură, și dăunează.”
Și Diana merge la vot pentru prima dată. Nu vrea să plece din țară, dar și-ar dori ca în sistemul de învățământ universitar din România să fie mai multe oportunități de studiu.
Diana Diaconescu: Îl văd ca un om apropiat de cetățeni, care chiar luptă pentru drepturile acestora. Îmi doresc, eventual, și o schimbare în domeniul educațional.
– Ce vrei să se schimbe în bine în țara asta?
– În primul rând viața tinerilor, pentru că mi se pare foarte importantă, mi-ar plăcea că aceștia să învețe mai mult despre Uniunea Europeană și chiar despre istorie politică și acest domeniu, pentru că e o lipsă foarte mare.
Tudor vrea să studieze în străinătate, dar își dorește să se întoarcă acasă și își folosească talentele pentru a contribui la dezvoltarea țării.
Problemele de mediu sunt cele care îl preocupă cel mai mult și crede că ar trebui să fie o prioritate și pentru viitorul președinte.
Tudor Andrei Burlică: – Mi se pare că una dintre problemele cele mai mari din prezent este că clasa politică nu adresează destul problema dezastrului climatic, care e din ce în ce mai rău. Și mi se pare că, dacă dorim să ne simțim confortabil să trăim în această țară, este bine să fim siguri că viitorul nostru va exista. Mi-ar plăcea să studiez la o universitate în vest și după să mă folosesc de cunoștințele acumulate pentru a aduce un impact pozitiv în țară.
– Ce te determină să te întorci?
– Mi se pare că dacă toți oamenii care și-ar dori să aibă un impact pozitiv și-ar folosi talentele în străinătate, atunci n-ar mai exista niciun fel progres la noi în țară. Și am un anumit atașament, bineînțeles, asupra țării în care m-am născut.
În România sunt aproape 4,5 milioane de tineri cu vârste între 18 și 35 de ani care au drept de vot.
Aproape jumătate dintre ei își doresc să plece în străinătate, arată datele Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Cei mai mulți vor să lucreze temporar acolo sau să studieze. Spun că îi atrag condițiile de viață din alte țări, că vor să strângă bani pentru o locuință, dar și că lucrurile nu merg bine în România.
The post Vor vota pentru prima dată. Aproape jumătate dintre cei cu vârste între 18 și 35 de ani își doresc să plece în străinătate appeared first on tvrinfo.ro.