WSJ: Cum au pierdut americanii încrederea în știință și cum au ajuns politicile publice de sănătate pe mâna scepticilor

Alegătorii americani încă frustrați din cauza pentru măsurilor luate în timpul pandemiei de Covid-19 au susținut numirea de către Trump a lui Robert F. Kennedy Jr drept ministru al Sănătății în timp ce profesioniștii din sănătate se tem că nu vor avea mai avea suficientă influență în cazul unei viitoare crize sanitare, notează The Wall Street Journal.

Ascensiunea lui Robert F. Kennedy Jr. de la o figură marginală la potențial șef al politicii de sănătate a SUA a fost alimentată de scepticism și neîncredere față de instituțiile medicale, iar astfel de opinii au devenit foarte răspândite în timpul pandemiei de Covid-19.

Oamenii care erau odată ironizați pentru lipsa lor de încredere lor în medicina convențională sărbătoresc acum un nou campion care el împărtășește viziunea și care va face parte din administrația politică de la Washington. Între timp, oamenii de știință încearcă să-și dea seama cum ar fi putut gestiona pandemia fără să declanșeze o mișcare populistă despre care spun că amenință măsurile de sănătate publică pe termen lung.

Resentimentele persistente față de restricțiile pandemice l-au ajutat pe Kennedy și campania sa „Make America Healthy Again” să atragă oameni de stânga și de dreapta, alegători îngrijorați de contaminarea alimentelor, apei și medicamentelor. Mulți dintre ei au împărtășit îndoieli cu privire la vaccinuri și au simțit că preocupările lor au fost ignorate de experți sau au fost desconsiderate.

Kennedy a reușit să adune laolaltă o mulțime de sceptici din epoca Covid și oameni care nu au avut niciodată prea multă încredere în medicina convențională și în industria alimentară. Împreună l-au ajutat pe Donald Trump să revină la Casa Albă. Odată cu desemnarea lui Kennedy de către președintele ales pentru a conduce Departamentul de Sănătate și Servicii Umane, instituția medicală se pregătește pentru o revizuire a politicii de sănătate a SUA.

Autoritățile sanitare care au învins pandemia își fac griji că vor pierde într-o măsură și mai mare încrederea din partea oamenilor pentru care au lucrat. Medicii, oamenii de știință și oficialii din domeniul sănătății publice se întreabă cum o pot recâștiga. Printre dezvăluirile lor postelectorale sunt îndemnuri precum: nu-i subestimați și nu le vorbiți de sus celor fără studii medicale!

Oficialii se tem că Kennedy va promova remedii nedovedite, va numi antivacciniști în comitetele consultative de imunizare și îi va împiedica pe investigatorii guvernamentali în domeniul bolilor infecțioase să își facă treaba în cazul unei viitoare pandemii.

Kennedy a spus că se opune coloranților și aditivilor alimentari, pesticidului glifosfat utilizat pe scară largă, uleiurilor provenite din semințe și alimentelor cu adaos de zaharuri. Autoritățile medicale spun că unele dintre opiniile sale, cum ar fi suspiciunile privind alimente ultraprocesate, au o bază științifică, în timp ce altele sunt nefondate. Industriile alimentare și farmaceutice plănuiesc să-l facă să iși schimbe opiniile.

O mare parte din popularitatea lui Kennedy vine din furia reziduală de după pandemie generată de faptul că oamenilor li s-a spus să stea acasă sau să poarte măști; de închiderea pe termen lung a școlilor și a întreprinderilor; precum și de necesitateta vaccinăii pentru a participa la cursuri, a te îmbarca într-un avion sau a mânca la restaurant.

„Nu ne-am gândit cu adevărat la consecințele provocate în comunitățile care nu erau orașul New York”, la locurile în care virusul nu a lovit la fel de puternic, a declarat fostul director al National Institutes of Health, Francis Collins, la un eveniment anul trecut.

Autoritățile s-au concentrat pe modalități de a opri boala și nu au reușit să ia în considerare că „acest lucru, de fapt, perturbă total viața oamenilor, distruge economia și îi ține pe mulți copii în afara școlii”, a spus Collins. În general, SUA a adoptat abordarea corectă, a spus el, dar neluarea în seamă a consecințelor pe termen lung a fost „cu adevărat nefericită. Aceasta este o altă greșeală pe care am făcut-o.”

Oficialii din domeniul sănătății publice se întreabă dacă vor avea suficientă influență pentru următoarea urgență națională. „Știința își pierde statutul de sursă de adevăr”, a spus dr. Paul Offit, medic de boli infecțioase la Spitalul de Copii din Philadelphia. „Devine o voce irelevantă”

În octombrie 2023, 27% dintre americanii care au răspuns la un sondaj al Centrului de Cercetare Pew au spus că au puțină încredere sau deloc în faptul că oamenii de știință acționează în interesul publicului. Cifra scepticilor era în creștere față de cei 13% din ianuarie 2019.

Children’s Health Defense, un grup nonprofit fondat de Kennedy, a primit un impuls important în timpul perioadei de izolare, când a sporit interesul pentru informațiile, dar și sfaturile medicale și nutriționale alternative. Organizația nonprofit a strâns peste 46 de milioane de dolari din 2020 până în 2022, de aproape 10 ori mai mult decât a colectat în cei trei ani dinaintea pandemiei, arată documentele fiscale.

Grupul a publicat articole în care spuneau că vaccinurile Covid-19 au sabotat sistemul imunitar și i-au îmbogățit pe acționarii producătorilor de medicamente. „Ignorați cele mai recente prostii despre „variante” ale coronavirusului. Rămâneți concentrați pe pericolele impuse de COVID”, a fost titlul unui articol din 2021. Alte articole l-au vizat dr. Anthony Fauci, șeful Centrului de Cercetare a Bolilor Infecțioase al guvernului federal, și grupurile care au sprijinit vaccinurile, inclusiv Fundația Bill & Melinda Gates.

Pentru a contracara astfel de opinii, Jessica Malaty Rivera, un epidemiolog cu sute de mii de urmăritori pe Instagram, a împărtășit informații despre importanța vaccinurilor și a măștilor faciale. Ea a respins afirmațiile false ca fiind dezinformări și i-a descris pe unii dintre autorii lor drept escroci.

Privind în urmă, Rivera a spus că mesajele ei uneori mustrătoare nu au fost de ajutor. „Nu este o modalitate eficientă de a comunica știința. Pur și simplu nu este.” Ea și alții ca ea spun că renunță la utilizarea cuvântului ”dezinformare” pentru că îi face pe oameni să simtă că sunt numiți mincinoși sau proști.

O provocare pentru autoritățile sanitare a fost să înțeleagă cum să combată Covid-19, în timp ce sute de oameni mureau în fiecare zi. Cercetătorii au avut nevoie de luni de zile doar pentru a clarifica modul în care virusul s-a răspândit. Asta dus la răspunsuri care se tot modificau la întrebările cele mai pregnante: era bine să ne adunăm afară? Când era sigur să vizitezi bunicii? Trebuie să port o mască de față peste tot?

Autoritățile sanitare au greșit uneori. La început, oficialii au spus că vaccinurile Covid-19 ar preveni transmiterea sau infecția. Mai târziu, au aflat că injectările cu vaccin reduc riscul de spitalizare sau deces.

Shelli Hopsecger, proprietarul unei mici afaceri din Olympia, Washington, care s-a descris ca fiind independentă, a spus că i-a ascultat cu atenție pe oficialii din domeniul sănătății atunci când a apărut pandemia. Dar, pe măsură ce închiderea școlilor se prelungea, ea a început să pună la îndoială ce spuneau ei.

Hopsecger, 56 de ani, a spus că pandemia a făcut-o să realizeze ce rol puternic au jucat agențiile federale de sănătate în viața ei. „Toți suntem conștienți acum că există aceste agenții care se uită la aceste lucruri în numele nostru”, a spus ea. „Ca cetățeni, este timpul să începem să le spunem la ce vrem să se uite.”

Anul trecut, Hopsecger a spus că a început să asculte podcasturile ale lui Kennedy la recomandarea fiului ei de 26 de ani. Ea și-a amintit că Kennedy a subliniat faptul că milioane de americani sufereau de boli cronice în ciuda sumelor mari cheltuite pentru asistența medicală.

Noi și ei

Kennedy scăzuse sub 10% în sondaje atunci când i-a oferit sprijinul său lui Trump în august și a îmbrățișat sloganul „Make America Healthy Again”.

Cariera lui Kennedy – avocat în domeniul mediului înconjurător, fost dependent de heroină și nepotul regretatului președinte John F. Kennedy – a luat o întorsătură în 2005, când a început să pună sub semnul întrebării utilizarea vaccinurilor. El spune că face exerciții și meditează zilnic.

În timp ce făcea campanie pentru Trump, Kennedy a vorbit despre faptul că mai mulți americani erau obezi și că mai mulți tineri erau diagnosticați cu cancer. El a condamnat calitatea alimentelor și a avertizat că apa și medicamentele sunt poluate cu toxine și substanțe chimice. El a criticat instituțiile medicale pentru că promivează pastile și injecții, în loc să abordeze cauzele fundamentale ale bolii.

„Tuturor ni s-a spus în timpul pandemiei de Covid: „Aveți încredere în experți!”, a spus Kennedy într-un episod din podcastul „Ce sunt banii?”, în aprilie. „A avea încredere în experți nu este o caracteristică a științei. Este opusul științei. Nu este o caracteristică a democrației.”

Mulți doctori, oameni de știință și oficiali din domeniul sănătății cu acreditări tradiționale împărtășesc opinia lui Kennedy că alimentele ultraprocesate contribuie la obezitate, dar ei spun, de asemenea, că sunt necesare mai multe studii. De asemenea, mulți oameni din domeniul sănătății sunt de acord că oamenii de știință trebuie să facă mai mult pentru a înțelege rolul microplasticelor și al așa-numitelor substanțelor chimice persistente care se află în alimente și apă.

Cu toate acestea, mulți oameni de știință și oficiali din industria alimentară spun că unii dintre coloranții alimentari și substanțele chimice pe care Kennedy le identifică ca fiind periculoase nu afectează sănătatea umană în cantități atât de mici. Aproape toți sunt alarmați de afirmațiile nedovedite sau infirmate ale lui Kennedy despre faptul că vaccinurile provoacă autism, că SIDA ar putea să nu fie cauzată de HIV și că medicamentele antidepresive ar putea avea legătură cu atacurile armate în masă..

Ashley Taylor, un antreprenor de 33 de ani din New York City, este de partea lui Kennedy cu privire la siguranța alimentară și rolul experților. Ea a devenit neîncrezătoare față de medicina tradițională după o intervenție chirurgicală de scolioză, când era adolescentă, în urma căreia a rămas cu grave dureri care au făcut-o dependentă de Tylenol. Ea a spus că a respins recomandările medicilor ei și a găsit o alinare în privința problemelor ei cu durerile de spate în acupunctură, dietă, yoga și gândire pozitivă.

Taylor a spus că autoritățile sanitare în timpul pandemiei au ignorat studiile privind imunitatea naturală și nu au recunoscut că persoanele care au fost infectate cu Covid-19 ar putea să nu fie nevoie să fie vaccinate. „Nu pot fi de acord cu prezentarea informațiilor în mod tendențios, într-un mod care să nu permită publicului american să ajungă la propria părere”, a spus ea.

Taylor a ascultat o parte din cartea lui Kennedy, „The Real Anthony Fauci: Bill Gates, Big Pharma, and the Global War on Democracy and Public Health”. Ea a fost atrasă de ideile lui și mai mult după ce a vizionat o dezabatere pe tema nutriției care a avut loc la Senat, în septembrie. La dezbatere a luat parte Kennedy și aliații săi, iar discuția a fost găzduită de senatorul Ron Johnson. După ce a votat anterior pentru democrați, Taylor a spus că a votat acum pentru Trump.

Medicii, cercetătorii și oficialii din domeniul sănătății se pregătesc pentru mandatul lui Kennedy în fruntea departamentului federal de sănătate. Ei iau în considerare modul cel mai bun de a comunica cu publicul dacă trebuie să contracareze deciziile care se îndepărtează de la măsurile de sănătate publică stabilite.

Unii angajați ai Administrației pentru Alimente și Medicamente au încetat deja să spună că vaccinurile sunt sigure și eficiente, în schimb le spun oamenilor că beneficiile depășesc riscurile. Schimbarea are scopul de a clarifica faptul că toate intervențiile medicale au riscuri și de a arăta că efectele secundare rare nu înseamnă că vaccinurile nu sunt sigure.

Virologul Dr. Greg Poland a spus că îi sfătuiește pe oamenii de știință să comunice cu umilință și empatie, să vorbească așa cum ar face un medic plin de compasiune cu pacientul său. „Nu suntem dogmatici. Nu ne vrem să forțăm oamenii”, a spus el. „Vrem să transmitem informații.”

Pentru a construi încrederea publicului în vaccinuri, virologul Poland, care este și pastor prezbiterian, vorbește cu congregațiile bisericilor conservatoare și cu grupurile civice. El le spune că este sincer și transparent și că le explică cum funcționează vaccinurile și cum ajung oamenii de știință la un consens.

The post WSJ: Cum au pierdut americanii încrederea în știință și cum au ajuns politicile publice de sănătate pe mâna scepticilor appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *