2024, anul cu cele mai călduroase zile măsurate și cu cea mai fierbinte vară consemnată vreodată. Fenomenele meteo extreme au făcut ravagii

Peste câteva zile se încheie cel mai călduros an din istoria înregistrărilor meteorologice. Locuitorii planetei au îndurat, în medie, 41 de zile suplimentare de căldură periculoasă în 2024, potrivit oamenilor de știință care avertizează, din nou, că acțiunea oamenilor este principala cauză a schimbărilor climatice.

În 2024, temperaturile au doborât record după record, de la o lună la alta. Am trăit cele mai călduroase zile măsurate vreodată și am suportat cea mai fierbinte vară consemnată vreodată prin măsurători. Oamenii de știință au comparat temperaturile zilnice din acest an cu cele care ar fi fost normale într-o lume fără schimbări climatice.

Kristina Dahl, vicepreşedinte pentru schimbări climatice, Climate Central: Am descoperit că o persoană de pe Pământ a experimentat, suplimentar, 41 de zile de căldură periculoasă ca urmare a schimbărilor climatice în acest an. Asta e doar o medie. Cele mai sărace, cele mai slab dezvoltate ţări de pe planetă sunt locurile unde s-au înregistrat numere mai mari. Locuri precum Grenada, Trinidad şi Tobago s-au confruntat cu 150 de zile, chiar mai multe, în acest an, cu niveluri periculoase de căldură pe care le putem atribui direct schimbărilor climatice.

Fenomenele meteorologice extreme au făcut ravagii în 2024, stimulate de încălzirea globală. Valurile de căldură au provocat incendii devastatoare, iar încălzirea apei oceanelor și aerul fierbinte au dus la furtuni de o agresivitate fără precedent și la inundații de amploare.

Friederike Otto, cercetător, Colegiul Imperial din Londra: Schimbările climatice au jucat un rol și adesea un rol major în majoritatea evenimentelor pe care le-am studiat, făcând canicula, seceta, ciclonii tropicali și ploile abundente mai probabile și mai intense în întreaga lume, distrugând viețile și mijloacele de trai a milioane de oameni. Trebuie să renunţăm la combustibilii fosili mult mai rapid şi în totalitate, dacă vrem să evităm şi mai multe fenomene extreme care vor atinge limitele capacităţii de adaptare a societăţilor.

Programul Organizației Națiunilor Unite pentru mediu a stabilit că în 2024, prin arderea de combustibili fosili, a fost degajat în aer mai mult dioxid de carbon decât în anul precedent. Îngrijorarea crește. Cu fiecare an care trece, clima planetei devine mai periculoasă.

The post 2024, anul cu cele mai călduroase zile măsurate și cu cea mai fierbinte vară consemnată vreodată. Fenomenele meteo extreme au făcut ravagii appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *