35 de ani de la Revoluție. ”În 89 eram foarte optimistă și foarte revoltată. Dar acum sunt doar revoltată”

Dacă nu ne-am fi câştigat libertatea acum 35 de ani, astăzi nu am fi putut să ne bucurăm că suntem în Uniunea Europeană şi în NATO sau că vom intra, în sfârșit, pe deplin, în Spaţiul Schengen. Este mărturia unuia dintre cei care erau la baricada de la Universitate, pe 21 decembrie 1989, și care, azi, alături de zeci de persoane, a participat la ceremoniile organizate în memoria eroilor de la Revoluție.

”E mare durere. A sunat mama mea la morgă și a întrebat, a zis Vintilă Viorel? Da, doamnă e venit aseară la 12 noaptea și este numărul pe 66 pe listă, venit..”

La fiecare mormânt din Cimitirul Eroilor Revoluţiei arde cel puţin o lumânare, iar o câte o panglică tricoloră decolorată de timp e pusă pe fiecare cruce de la căpătâiul eroilor martiri.

Viorel Vintilă ar fi împlinit 23 de ani pe 25 decembrie 1989. A murit pe 23, împuşcat, în fața Hotelului Bucureşti. 35 de ani mai târziu, sora lui îi acoperă mormântul de lacrimi.

”De 35 de ani el a murit ca să ne fie nouă bine. Eu nu pot să uit.” ”Nu trebuia să moară nimeni. Păcat de ei, pentru tinererea lor și pentru noi care am rămas în urmă și ducem această povară pe suflet toată viața”.

În urmă cu 35 de ani, mii de oameni au fost aduși la mitingul cerut de Ceaușescu. La un moment dat, un zgomot puternic, asemenea unei explozii, a aruncat piața în haos. În ciuda promisiunilor, bucureştenii s-au revoltat, iar revolta s-a transformat în furie.

La ora 17.00 s-au înregistrat primii morți, iar în Piaţa Universităţii deja se făcuse o baricadă din scaunele şi mesele de la o teresă.

Astăzi, cei care au fost acolo ne reamintesc pentru ce au luptat și pentru ce sute de oameni au murit.

”Noi aici, la baricadă, am strigat ”Jos tiranul”, am cărat morți la Spitalul Colțea.”, a spus un bărbat.

Jurnalist: ”- Ce i-ați spune astăzi unui tânăr care crede că înainte de 89 era mai bine?”

”I-aș spune așa direct: tu ai libertatea de exprimare astăzi, datorită nouă, care am fost azi și celor morți. Datorită noua el se exprimă, că dacă rămânea regimul comunist, te aresta”

”Aveai bani, salariu, dar ce făceai cu ei? Că nu se găsea nimic, alimente, căldură în casă.”

”Mai ajungeam noi după 35 de ani să trecem liber granița?”

În memoria eroilor Revoluției, ceremonii religioase şi militare au avut loc nu doar în Bucureşti, ci şi în marile oraşe. În Capitală au fost depuse coroane de flori la Cimitirul Eroilor, dar şi în alte puncte fierbinţi din decembrie 1989, unde oamenii şi-au dat viaţa pentru libertate.

”Chiar nu ştiu ce s-a schimbat. Am fost la Revoluție, în 89. Eram foarte optimistă, eram foarte revoltată. Dar acum sunt doar revoltată. Nu ştiu. Nu pot să știu ce s-a schimbat, de am ajuns unde am ajuns. Mi-am dat seam că nu poți să pleci nicăieri, că copii mei sunt mari, trebuiau să dea la facultate și că nu au nicio perspectivă. Iar acum sunt deprimată.” , a spus o femeie.

”România s-a schimbat, oamenii s-au schimbat, viața oamenilor s-a schimbat. Democrația nu e dictatură. Cine confundă democrația cu dictatura înseamnă că nu a trăit sau nu a pus mâna pe o carte de istorie.”, crede un domn.

Victime au fost în total la Revoluţie 1.116 morți și 4.089 de răniți. Atât ne-a costat libertatea de azi. Iar pe lângă ei sunt toţi cei care au suferit înainte de 89 şi toţi cei care au sperat în decembrie acum 35 de ani.

”Eram închisă la Jilava, în 23 decembrie. M-au luat din faţă de la Dalles. M-au săltat doi tipi în civil. Eram afară, dădeam flori la soldați. Ne-au dus într-o clădire, nu am știut atunci că e Direcția a 5-a. Intrai într-o pușcărie și după ne-a dus cu o dubă, ne-au zis că ne duc în cazanul cu smoală, dar ne-au dus în alta pușcărie.”

-Pentru ce ați ieșit atunci?

– Ca să fiu liberă.

The post 35 de ani de la Revoluție. ”În 89 eram foarte optimistă și foarte revoltată. Dar acum sunt doar revoltată” appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *