Acum trei decenii și jumătate, mai mulţi luptători ai Unității Speciale pentru Lupta Antiteroristă a Securităţii, chemaţi să sprijine Revoluţia, au fost ucişi de militarii care apărau sediul MApN. A fost unul dintre cele mai sângeroase şi controversate episoade din Decembrie 1989. Cadavrele luptătorilor anti-tero au zăcut zile în șir pe străzi și au fost profanate de trecători.
În dimineața zilei de 24 Decembrie 1989, în fața sediului MApN erau două mașini ARO blindate ale securității, găurite de gloanțe. Mai multe cadavre erau aruncate pe stradă.
Luptătorii Unității Speciale de Luptă Antiteroristă, USLA, fuseseră chemați chiar de oficialii din Ministerul Apărării ca să elimine teroriștii care ar fi acționat în zonă.
În momentul în care au ajuns, au fost mitraliați chiar de cei care păzeau cartierul general al Armatei. În cele două mașini erau 12 persoane, 11 militari și un reprezentant al FSN.
Col.(r.) Romulus Gârz, supravieţuitor: Momentul care nu poate fi uitat niciodată este momentul în care au început să moară dintre colegii mei. Vedeam cum mor și nu se putea face nimic. Cine a reușit să se strecoare printre gloanțe și să scape, restul au fost omorâți.
Doar 5 persoane au scăpat cu viață. Printre cei uciși s-a numărat Gheorghe Trosca, cel care era comandantul luptătorilor. Nu este clar nici acum ce a declanșat carnagiul.
Istoricii nu exclud să fi fost vorba de haosul din timpul Revoluției, însă e posibil ca USLA-șii să fi fost chemați de generalul Nicolae Militaru, care a vrut să se răzbune pentru că, în trecut, Securitatea descoperise că e agent sovietic.
Stejărel Olaru, istoric: Se spune că Nicolae Militaru a fost recrutat de GRU, încă de pe vremea când își desfășura studiile la Moscova, în anii ’50. Iar pe de altă parte, Trosca lucrase în Securitate la un moment dat, la direcția care se ocupa de contrainformații militare și, prin urmare, monitoriza aceste persoane. Dar aceste dosare, din nou revin la operațiunea Corbii, sunt astăzi clasificate.
Cadavrele luptătorilor USLA au fost batjocorite de trecători timp de mai multe zile, iar Trosca, ofițerul cu cel mai mare grad, a fost decapitat.
Adelin Petrișor, jurnalist TVR: Inițial, luptătorii USLA care au murit aici, în decembrie 1989, au primit titlul de „Erou martir al Revoluției”. Ulterior, prin 2011, doi dintre ei – ofițerii – l-au pierdut, pe motiv că au făcut poliție politică.
The post 35 de ani de la uciderea luptătorilor USLA, unul dintre cele mai sângeroase şi controversate episoade din Decembrie 1989 appeared first on tvrinfo.ro.